Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Zöldborsós tokány pirított tarhonyával recept

Zöldborsós tokány pirított tarhonyával
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tokányhoz:

    • 250 g sertés gulyáshús
    • 100 g zöldborsó
    • 1 fej vöröshagyma
    • 1 zöldpaprika
    • 1 paradicsom
    • 1 mk őrölt bors
    • ízlés szerint só
    • 2 ek étolaj
    • 2 púpozott tk finomliszt
    • 1 dl langyos víz

    Tarhonyához:

    • 200 g gépi tarhonya
    • 1 púpozott tk (liba)zsír
    • 1 mk só
    • 4 dl víz

    Elkészítése:

    Legelső lépésként a zöldségeket megmosom, a hagymát meghámozom. A paprika csumáját eltávolítom, kisebb kockákra vágom, a vöröshagymát is felaprítom.

    A paradicsomot kereszt alakban, a héj vastagságáig bemetszem, majd 1-2 percre lobogó, forró vízbe dobom. Onnan kivéve jéghideg vizet engedek rá, ekkor már a héj egy-két mozdulattal eltávolítható. A paradicsomot is felkockázom.

    A húst megmosom, csíkokra szelem.

    Az olajat felforrósítom, azon a hagymát üvegesre dinsztelem. Ezután rádobom a húscsíkokat és fehéredésig pirítom. Mikor szépen kifehéredtek, sót és borsot szórok rá, hozzáadom a paprikát és a paradicsomot. Alaposan összeforgatom és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje.

    Addig főzöm így, míg a hús szinte teljesen megpuhul. Akkor hozzáadom a zöldborsót és tovább forralom, míg az is puha nem lesz.
    Főzés közben, ha nagyon kevés folyadék maradna alatta, visszapótlok valamennyit, hogy bő szaftja maradjon.

    A sűrítéshez a lisztet a vízzel – habverővel – simára keverem. A tokány levéből 3 evőkanálnyi mennyiséget (kanalanként elkeverve) rászedek a lisztes folyadékra, hőkiegyenlítés céljából. Ezután csorgatom az ételbe vissza lassan, folytonos keverés mellett. 1-2 perc forralás után elkészült a zöldborsós tokány.

    A körethez a libazsírt felforrósítom, ráöntöm a tarhonyát. Nagyon gyakori keverés mellett barnára pirítom. Hozzáadom a vizet, sózom, egyszer! átkeverem, majd fedő alatt 10-12 percig főzöm, míg az összes folyadék eltűnik róla.

    Akkor elzárom a lángot alatta és további 20-25 percig állni hagyom a tarhonyát.

    Innentől nem marad más hátra, mint a tálalás. Aki szereti, savanyúsággal fogyaszthatja!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá