Zöldborsós tokány pirított tarhonyával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Zöldborsós tokány pirított tarhonyával

Hozzávalók:
Tokányhoz:

  • 250 g sertés gulyáshús
  • 100 g zöldborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 mk őrölt bors
  • ízlés szerint só
  • 2 ek étolaj
  • 2 púpozott tk finomliszt
  • 1 dl langyos víz

Tarhonyához:

  • 200 g gépi tarhonya
  • 1 púpozott tk (liba)zsír
  • 1 mk só
  • 4 dl víz

Elkészítése:

Legelső lépésként a zöldségeket megmosom, a hagymát meghámozom. A paprika csumáját eltávolítom, kisebb kockákra vágom, a vöröshagymát is felaprítom.

A paradicsomot kereszt alakban, a héj vastagságáig bemetszem, majd 1-2 percre lobogó, forró vízbe dobom. Onnan kivéve jéghideg vizet engedek rá, ekkor már a héj egy-két mozdulattal eltávolítható. A paradicsomot is felkockázom.

A húst megmosom, csíkokra szelem.

Az olajat felforrósítom, azon a hagymát üvegesre dinsztelem. Ezután rádobom a húscsíkokat és fehéredésig pirítom. Mikor szépen kifehéredtek, sót és borsot szórok rá, hozzáadom a paprikát és a paradicsomot. Alaposan összeforgatom és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje.

Addig főzöm így, míg a hús szinte teljesen megpuhul. Akkor hozzáadom a zöldborsót és tovább forralom, míg az is puha nem lesz.
Főzés közben, ha nagyon kevés folyadék maradna alatta, visszapótlok valamennyit, hogy bő szaftja maradjon.

A sűrítéshez a lisztet a vízzel – habverővel – simára keverem. A tokány levéből 3 evőkanálnyi mennyiséget (kanalanként elkeverve) rászedek a lisztes folyadékra, hőkiegyenlítés céljából. Ezután csorgatom az ételbe vissza lassan, folytonos keverés mellett. 1-2 perc forralás után elkészült a zöldborsós tokány.

A körethez a libazsírt felforrósítom, ráöntöm a tarhonyát. Nagyon gyakori keverés mellett barnára pirítom. Hozzáadom a vizet, sózom, egyszer! átkeverem, majd fedő alatt 10-12 percig főzöm, míg az összes folyadék eltűnik róla.

Akkor elzárom a lángot alatta és további 20-25 percig állni hagyom a tarhonyát.

Innentől nem marad más hátra, mint a tálalás. Aki szereti, savanyúsággal fogyaszthatja!