Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kocsonya füstölt csülökkel recept

Kocsonya füstölt csülökkel
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
300 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 1,5 kg köröm vagy csülök alsó része
    • 1,5 kg kocsonyahús (legyen benne sok bőr és porcos rész)
    • 1,5 kg füstölt csülök
    • 3 db babérlevél
    • 25-30 szem feketebors
    • 2 fej fokhagyma
    • 3 fej vöröshagyma
    • 5 l víz

    Elkészítése:

    A húsokat alaposan megmossuk, az sörtéket egy szakácsfáklyával lepörzsöljük, majd egy nagy fazékba rakjuk és felöntjük vízzel.

    Alacsony lángon főzni kezdjük. A tetején keletkező habot egy szűrővel leszedjük. Ezután beletesszük a megpucolt vörös és fokhagymát, borsot és babérlevelet. Sózni csak csínján szabad, mert a füstölt csülök elég sós szokott lenni. Nekem nem is kellett megsózni.

    Lefedjük és továbbra is alacsony lángon abáljuk, legalább 4-5 órán keresztül. Itt a titok, nem szabad forralni, mert akkor zavaros lesz a kocsonya.

    Hosszan, sokáig kell főzni, hogy az összes kollagén és zselésítő anyag a lébe kerüljön.

    Amikor elkészült, a disznóságokat óvatosan kiemeljük kocsonyából, a csülökből kiszedjük a csontot, kisebb darabokra vágjuk és a többi hússal tányérokba adagoljuk.

    A levet 10 percig ülepedni hagyjuk, a tetejéről leszedjük a zsírt és egy szűrőn keresztül a kiporciózott húsokra merjük. Hideg helyre tesszük.

    Friss, ropogós héjú kenyérrel tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá