Bableves füstölt tarjával recept
Hozzávalók:
- 30-40 dkg füstölt tarja
- 2 doboz konzerv bab
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- 3 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 4-5 kisebb burgonya
- 1/4 zellergumó
- 1 kis csokor petrezselyemzöld
- 2 db babérlevél
- só, bors, pirospaprika
- piros arany ízlés szerint
Elkészítése:
A megtisztított, felaprított hagymát megdinsztelem egy kevés felforrósított olajon, majd hozzáadom a felszeletelt paradicsomot, paprikát és a tarját is.
Kicsit sózom, borsozom és megszórom pirospaprikaval is (én ekkor adok hozzá egy kis piros aranyat és gulyáspor fűszert is, hogy szép színe legyen).
Az alapot felöntöm vízzel, beleteszem a babérlevelet, a fokhagyma gerezdeket és addig főzöm, amíg a hús félig megpuhul.
Ezután hozzáadom a tisztított és karikára, illetve kockára vágott zöldségeket és tovább főzom. Mikor már a zöldség majdnem puha, hozzáadom a babot is és addig főzzöm, míg minden szépen meg nem puhul (ha nem konzerves babot használunk, akkor az előre beáztatott babot már az elején feltesszük főni a tarjával együtt).
Én a végén még egy picit sűrítem. Egy merőkanalnyi levest félreteszek egy tálba és pici liszttel csomómentesre keverem. Ezt beleöntve a levesbe elkeverem, összeforralom és ha kell még, akkor ízesítem.
Friss kenyérrel tálalom.