Kocsonya füstölt csülökkel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
300 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1,5 kg köröm vagy csülök alsó része
  • 1,5 kg kocsonyahús (legyen benne sok bőr és porcos rész)
  • 1,5 kg füstölt csülök
  • 3 db babérlevél
  • 25-30 szem feketebors
  • 2 fej fokhagyma
  • 3 fej vöröshagyma
  • 5 l víz

Elkészítése:

A húsokat alaposan megmossuk, az sörtéket egy szakácsfáklyával lepörzsöljük, majd egy nagy fazékba rakjuk és felöntjük vízzel.

Alacsony lángon főzni kezdjük. A tetején keletkező habot egy szűrővel leszedjük. Ezután beletesszük a megpucolt vörös és fokhagymát, borsot és babérlevelet. Sózni csak csínján szabad, mert a füstölt csülök elég sós szokott lenni. Nekem nem is kellett megsózni.

Lefedjük és továbbra is alacsony lángon abáljuk, legalább 4-5 órán keresztül. Itt a titok, nem szabad forralni, mert akkor zavaros lesz a kocsonya.

Hosszan, sokáig kell főzni, hogy az összes kollagén és zselésítő anyag a lébe kerüljön.

Amikor elkészült, a disznóságokat óvatosan kiemeljük kocsonyából, a csülökből kiszedjük a csontot, kisebb darabokra vágjuk és a többi hússal tányérokba adagoljuk.

A levet 10 percig ülepedni hagyjuk, a tetejéről leszedjük a zsírt és egy szűrőn keresztül a kiporciózott húsokra merjük. Hideg helyre tesszük.

Friss, ropogós héjú kenyérrel tálaljuk.