Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csülöksonka (házilag) recept

Csülöksonka (házilag)
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 1 füstölt csülök
    • 1 fej vöröshagyma
    • 5-6 gerezd fokhagyma
    • 2 db babérlevél
    • 10-12 db (egész) feketebors

    Fűszerezéshez:

    • 2 gerezd zúzott fokhagyma
    • 1 tk fűszerpaprika
    • 1/2 tk füstölt paprika (opcionális)
    • 1 kk őröltbors

    Elkészítése:

    A füstölt csülköt a hagymákkal, feketeborssal és a babérral kb másfél óra alatt félkészre előfőzzük.

    Kicsontozzuk, óvatosan lefejtjük a bőrét, amivel kibéleljük a sonkaprés alját.

    A csülökhúst ujjnyi csíkokra vágjuk, hozzáadjuk a fűszereket, ha nagyon száraz 1 merőkanálnyi főzőlével lazítjuk és jól összekeverjük.

    3 kisebb színhúst aprítóban darabosra pépesíthetünk, így mozaikosabb lesz majd a végeredmény! Összekeverjük a pépet a csülökcsíkokkal és rápakoljuk a présben a bőrökre.

    Szorosan lezárjuk és a prést beletesszük a főzőlébe! Alacsony lángon épp csak gyöngyözve jó 1-1,5 óra alatt (a csülök keménységétől függően) készre főzzük.

    Kivesszük, hagyjuk kihűlni és hideg helyre téve 8-10 óra alatt kidermesztjük.

    Vékonyra szeletelve (jelen esetben) lilahagymával nagyon finom és kiadós vacsora, illetve bőséges reggeli!

    A felét általában szeletelve vákumcsomagoljuk és fagyasztva tároljuk amíg el nem fogy!

    Jó étvágyat kívánok!

    Tipp:

    A főzőlé miután leszűrjük, kiváló bableveshez, krumplileveshez…stb. a felhasználás ízlés dolga!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá