Csülöksonka (házilag)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 füstölt csülök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 10-12 db (egész) feketebors

Fűszerezéshez:

  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1/2 tk füstölt paprika (opcionális)
  • 1 kk őröltbors

Elkészítése:

A füstölt csülköt a hagymákkal, feketeborssal és a babérral kb másfél óra alatt félkészre előfőzzük.

Kicsontozzuk, óvatosan lefejtjük a bőrét, amivel kibéleljük a sonkaprés alját.

A csülökhúst ujjnyi csíkokra vágjuk, hozzáadjuk a fűszereket, ha nagyon száraz 1 merőkanálnyi főzőlével lazítjuk és jól összekeverjük.

3 kisebb színhúst aprítóban darabosra pépesíthetünk, így mozaikosabb lesz majd a végeredmény! Összekeverjük a pépet a csülökcsíkokkal és rápakoljuk a présben a bőrökre.

Szorosan lezárjuk és a prést beletesszük a főzőlébe! Alacsony lángon épp csak gyöngyözve jó 1-1,5 óra alatt (a csülök keménységétől függően) készre főzzük.

Kivesszük, hagyjuk kihűlni és hideg helyre téve 8-10 óra alatt kidermesztjük.

Vékonyra szeletelve (jelen esetben) lilahagymával nagyon finom és kiadós vacsora, illetve bőséges reggeli!

A felét általában szeletelve vákumcsomagoljuk és fagyasztva tároljuk amíg el nem fogy!

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

A főzőlé miután leszűrjük, kiváló bableveshez, krumplileveshez…stb. a felhasználás ízlés dolga!