Tökös-mákos, túrós tiroli rétes recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 30 dkg margarin
- 2 dl tejföl
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
A lekenéshez:
- olvasztott zsír
A tökös, mákos töltelékhez:
- ½ kg mirelit, gyalult tök
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
- 3 púpozott ek tejföl
- 1 vaníliás cukor
A túrós töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 10 dkg cukor vagy ízlés szerint
- 1 dl tejföl
- 5 dkg mazsola
- 1 citrom
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 vaníliás cukor
- 1 ek búzadara
A rétes rudak lekenéséhez:
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS felverve
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két részre vágjuk.
Egyenként téglalapra, vékonyra kinyújtjuk, majd lekenjük olvasztott zsírral.
Feltekerjük a rövidebb felénél kezdve, mint a bejglit.
Folpackba becsomagoljuk, hűtőbe tesszük, felhasználásig, de legalább 1-2 órát pihenjen.
Másnap használtam fel.
A tésztába se só, se cukor nem kell.
A töltelékeket elkészítjük. A hozzávalókat összekeverjük.
Egy-egy téglalapot nyújtunk és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre osztjuk.
Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén kb. 2 cm-enként bevagdossuk.
Középre halmozzuk a tölteléket és visszahajtogatjuk a széleket. Először a két végét hajtsuk vissza, így sütés közben nem folyik ki a töltelék. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
A tetejét egy nagyobb tűvel megbökjük több helyen ,hogy a gőz távozhasson süléskor.
Felvert tojással lekenjük. 200 fokra melegített sütőben megsütjük kb 35-40 perc alatt.
Tipp:
Házi vajas, leves tésztát készítettem, de készíthető bolti vajas tésztából is.
Ez a tészta felhasználható bármely édes vagy sós süteményekhez.
Nagyon szép leveles tészta, ami gyorsan elkészül.