Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
A lekenéshez:
A tökös, mákos töltelékhez:
A túrós töltelékhez:
A rétes rudak lekenéséhez:
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két részre vágjuk.
Egyenként téglalapra, vékonyra kinyújtjuk, majd lekenjük olvasztott zsírral.
Feltekerjük a rövidebb felénél kezdve, mint a bejglit.
Folpackba becsomagoljuk, hűtőbe tesszük, felhasználásig, de legalább 1-2 órát pihenjen.
Másnap használtam fel.
A tésztába se só, se cukor nem kell.
A töltelékeket elkészítjük. A hozzávalókat összekeverjük.
Egy-egy téglalapot nyújtunk és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre osztjuk.
Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén kb. 2 cm-enként bevagdossuk.
Középre halmozzuk a tölteléket és visszahajtogatjuk a széleket. Először a két végét hajtsuk vissza, így sütés közben nem folyik ki a töltelék. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
A tetejét egy nagyobb tűvel megbökjük több helyen ,hogy a gőz távozhasson süléskor.
Felvert tojással lekenjük. 200 fokra melegített sütőben megsütjük kb 35-40 perc alatt.
Házi vajas, leves tésztát készítettem, de készíthető bolti vajas tésztából is.
Ez a tészta felhasználható bármely édes vagy sós süteményekhez.
Nagyon szép leveles tészta, ami gyorsan elkészül.