Tökös-mákos, túrós tiroli rétes

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Tökös-mákos, túrós tiroli rétes

Hozzávalók:

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg margarin
  • 2 dl tejföl
  • 2 db tojássárgája

A lekenéshez:

  • olvasztott zsír

A tökös, mákos töltelékhez:

  • ½ kg mirelit, gyalult tök
  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
  • 3 púpozott ek tejföl
  • 1 vaníliás cukor

A túrós töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 10 dkg cukor vagy ízlés szerint
  • 1 dl tejföl
  • 5 dkg mazsola
  • 1 citrom
  • 1 tojássárgája
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 ek búzadara

A rétes rudak lekenéséhez:

  • 1 db tojás felverve

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két részre vágjuk.

Egyenként téglalapra, vékonyra kinyújtjuk, majd lekenjük olvasztott zsírral.

Feltekerjük a rövidebb felénél kezdve, mint a bejglit.

Folpackba becsomagoljuk, hűtőbe tesszük, felhasználásig, de legalább 1-2 órát pihenjen.

Másnap használtam fel.

A tésztába se só, se cukor nem kell.

A töltelékeket elkészítjük. A hozzávalókat összekeverjük.

Egy-egy téglalapot nyújtunk és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre osztjuk.

Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén kb. 2 cm-enként bevagdossuk.

Középre halmozzuk a tölteléket és visszahajtogatjuk a széleket. Először a két végét hajtsuk vissza, így sütés közben nem folyik ki a töltelék. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

A tetejét egy nagyobb tűvel megbökjük több helyen ,hogy a gőz távozhasson süléskor.

Felvert tojással lekenjük. 200 fokra melegített sütőben megsütjük kb 35-40 perc alatt.

Tipp:

Házi vajas, leves tésztát készítettem, de készíthető bolti vajas tésztából is.

Ez a tészta felhasználható bármely édes vagy sós süteményekhez.

Nagyon szép leveles tészta, ami gyorsan elkészül.