Százrétű diós kalács recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 90 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 6 dl tej
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 5 dkg élesztő
- 1 ek cukor
- 1 tk só
- 1 dl étolaj
A töltelékhez:
- 6
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje - 6 ek porcukor
- 6 ek darált dió
- 1/2 citrom leve
- 10 dkg olvasztott vaj
A tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (a kenéshez) - ízlés szerint cukros darált dió
Elkészítése:
Egy pohár tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, keverünk hozzá egy kis cukrot és hagyjuk felfutni.
A lisztet a tenyerünk segítségével elmorzsoljuk a vajjal és hozzáadjuk a sót is. Ha felfutott az élesztőnk, beleütjük a tojások sárgáját, jól elkeverjük, majd a liszthez adjuk. A maradék tejet is beleöntjük, majd bedagasztjuk a tésztát.
Amikor már majdnem teljesen összeállt, beledolgozzuk az olajat. Ezután hólyagosra dagasztjuk a masszát, majd langyos helyen kelni hagyjukKözben elkészítjük a tölteléket.
A tojásfehérjékből krémes habot verünk a cukorral együtt, és csavarunk bele egy kis citromlevet is. Ezután óvatosan beleforgatjuk a darált diót. A vajat megolvasztjuk.
Ha megkelt a tésztánk, akkor egy lisztezett deszkán vékony, korong alakúra sodorjuk. A nagy kör közepén gondolatban egy kisebb kört rajzolunk. Eddig a körig vágjuk be a tésztát körben, sugárirányban. Olyan lesz a végeredmény, mintha egy virág közepét és a szirmait látnánk magunk előtt.
Ezután a középső, egyben maradt kört megkenjük olvasztott vajjal, majd pedig a dióhabból is teszünk rá egy adagot. Ezután ráhajtunk egy darab tésztát, és úgy simítjuk el, hogy befedje a középső kört.
Ezt a tésztaréteget is meglocsoljuk vajjal, majd megkenjük a dióhabbal. Így szépen sorjában felhajtjuk és megtöltjük az összes tésztaszirmot.
Az utolsó réteget, mely a fedőréteg lesz, felvert tojással kenjük meg és szórunk rá cukros diót is. Egy újabb félórás pihentetés után 180 fokos sütőben, légkeverésen szép pirosra sütjük.
Mivel vastag a kalácsunk és sok töltelék van benne, szükség lesz kb 45 percre, hogy telesen átsüljön. Cikkekre vágva tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »









