Sörrel készült vadkovászos kenyér recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 30 dkg fehér kenyér liszt
- 9 dkg teljes kiőrlésű élő kovász
- 1 mk méz
- 1 tk só
- 20 dkg langyos jó minőségű barna sör (ha szükséges még 2,5 dkg langyos sör)
Elkészítése:
A lisztet összekeverjük a 200 g sörrel és letakarva langyos helyen pihentetjük, majd hozzáadjuk a kovászt, a mézet és alaposan kidagasztjuk.
Hozzáadjuk a sót, szükség esetén még sört és addig dagasztjuk, míg a kezünkről leválik a tészta és hólyagok keletkeznek benne.
Letakarjuk folpackkal és 40 percig pihentetjük.
A megkelt tésztát olajozott nyújtólapra tesszük, kissé kinyomkodjuk belőle a levegőt és letakarva újabb 30 percig pihentetjük.
30 perc után újra átmozgatjuk, kinyomkodjuk belőle a levegőt és 50 percig kelesztjük letakarva.
Kissé átgyúrjuk a tésztát, cipót formázunk belőle és jól kilisztezett szakajtóba helyezzük, konyharuhával letakarjuk. Pihentetjük még 20 percig és hűtőbe tesszük legalább 12 órára.
Másnap kivesszük a hűtőből. Egy sütőbe tehető edénnyel együtt előmelegítjük a sütőt 230 fokra.
Sütőpapírra borítjuk a kenyértésztát, beletesszük a felmelegített edénybe és éles szikével bevágjuk, majd lefedjük és 40 percre a sütőbe toljuk. Levesszük a fedőt és még 5-10 percig sütjük.
Konyharuhával letakarjuk és kihűtjük, majd szeleteljük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »