Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sörrel készült vadkovászos kenyér recept

Sörrel készült vadkovászos kenyér
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 30 dkg fehér kenyér liszt
    • 9 dkg teljes kiőrlésű élő kovász
    • 1 mk méz
    • 1 tk só
    • 20 dkg langyos jó minőségű barna sör (ha szükséges még 2,5 dkg langyos sör)

    Elkészítése:

    A lisztet összekeverjük a 200 g sörrel és letakarva langyos helyen pihentetjük, majd hozzáadjuk a kovászt, a mézet és alaposan kidagasztjuk.

    Hozzáadjuk a sót, szükség esetén még sört és addig dagasztjuk, míg a kezünkről leválik a tészta és hólyagok keletkeznek benne.

    Letakarjuk folpackkal és 40 percig pihentetjük.

    A megkelt tésztát olajozott nyújtólapra tesszük, kissé kinyomkodjuk belőle a levegőt és letakarva újabb 30 percig pihentetjük.

    30 perc után újra átmozgatjuk, kinyomkodjuk belőle a levegőt és 50 percig kelesztjük letakarva.

    Kissé átgyúrjuk a tésztát, cipót formázunk belőle és jól kilisztezett szakajtóba helyezzük, konyharuhával letakarjuk. Pihentetjük még 20 percig és hűtőbe tesszük legalább 12 órára.

    Másnap kivesszük a hűtőből. Egy sütőbe tehető edénnyel együtt előmelegítjük a sütőt 230 fokra.

    Sütőpapírra borítjuk a kenyértésztát, beletesszük a felmelegített edénybe és éles szikével bevágjuk, majd lefedjük és 40 percre a sütőbe toljuk. Levesszük a fedőt és még 5-10 percig sütjük.

    Konyharuhával letakarjuk és kihűtjük, majd szeleteljük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá