Sörrel készült vadkovászos kenyér

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 30 dkg fehér kenyér liszt
  • 9 dkg teljes kiőrlésű élő kovász
  • 1 mk méz
  • 1 tk só
  • 20 dkg langyos jó minőségű barna sör (ha szükséges még 2,5 dkg langyos sör)

Elkészítése:

A lisztet összekeverjük a 200 g sörrel és letakarva langyos helyen pihentetjük, majd hozzáadjuk a kovászt, a mézet és alaposan kidagasztjuk.

Hozzáadjuk a sót, szükség esetén még sört és addig dagasztjuk, míg a kezünkről leválik a tészta és hólyagok keletkeznek benne.

Letakarjuk folpackkal és 40 percig pihentetjük.

A megkelt tésztát olajozott nyújtólapra tesszük, kissé kinyomkodjuk belőle a levegőt és letakarva újabb 30 percig pihentetjük.

30 perc után újra átmozgatjuk, kinyomkodjuk belőle a levegőt és 50 percig kelesztjük letakarva.

Kissé átgyúrjuk a tésztát, cipót formázunk belőle és jól kilisztezett szakajtóba helyezzük, konyharuhával letakarjuk. Pihentetjük még 20 percig és hűtőbe tesszük legalább 12 órára.

Másnap kivesszük a hűtőből. Egy sütőbe tehető edénnyel együtt előmelegítjük a sütőt 230 fokra.

Sütőpapírra borítjuk a kenyértésztát, beletesszük a felmelegített edénybe és éles szikével bevágjuk, majd lefedjük és 40 percre a sütőbe toljuk. Levesszük a fedőt és még 5-10 percig sütjük.

Konyharuhával letakarjuk és kihűtjük, majd szeleteljük.