Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Puha, foszlós kalács mazsolával recept

Puha, foszlós kalács mazsolával
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető


  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 60 dkg finomliszt
    • 3 dl tej
    • 3 dkg élesztő
    • 2 tojássárgája
    • 15 dkg porcukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • mazsola ízlés szerint, de el is hagyható
    • csipet só
    • 4 dkg olvasztott vaj
    • 1 citrom és 1 narancs héja

    Kenéshez:

    • 1 tojássárgája
    • 1 ek tej

    Elkészítése:

    A tejet 1 ek cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

    Közben a lisztet egy edénybe mérjük, hozzáadjuk a sót, tojássárgákat, cukrot és vaníliás cukrot, belereszeljük a citrom és narancs héját, az élesztős tejet és elkezdjük összegyúrni.

    Amikor félig összeállt a tészta, akkor hozzáadjuk a vajat és összeállítjuk a tésztát, majd kb 10 percig dagasztjuk. Akkor jó, amikor szép hólyagos a tészta és nem ragad.

    Ha ragadna, akkor kevés lisztet még adjunk hozzá.

    Gombóccá formázzuk, kevés liszttel megszórjuk, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

    A megkelt tésztát enyhén átgyúrjuk és megfrmázzuk. Összefonhatjuk 3-as, 4-es és akár 6-os fonással is. Akár két kisebb kalács is kijön belőle. A fonáshoz az elosztott tésztát kisodorjuk és összefonjuk a kívánt módon.

    Ha nagy tepsire tesszük, akkor oldalra fog terülni, ha kisebb és magasabb falú tepsibe, formába tesszük, akkor magas lesz.

    A tojássárgáját elkeverjük a tejjel, majd lekenjük a kalács tetejét.

    A sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel előmelegítjük. A sütő aljába tegyünk egy kisebb edénybe, tepsibe vizet.

    Ha a sütő bemelegedett, akkor újra lekenjük a kalács tetejét és betoljuk a forró sütőbe.

    Kb 45-50 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával. Ha kisebb kalácsokat készítünk, akkor kevesebb idő is elég.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek