Puha, foszlós kalács mazsolával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • mazsola ízlés szerint, de el is hagyható
  • csipet só
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 1 citrom és 1 narancs héja

Kenéshez:

  • 1 tojássárgája
  • 1 ek tej

Elkészítése:

A tejet 1 ek cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

Közben a lisztet egy edénybe mérjük, hozzáadjuk a sót, tojássárgákat, cukrot és vaníliás cukrot, belereszeljük a citrom és narancs héját, az élesztős tejet és elkezdjük összegyúrni.

Amikor félig összeállt a tészta, akkor hozzáadjuk a vajat és összeállítjuk a tésztát, majd kb 10 percig dagasztjuk. Akkor jó, amikor szép hólyagos a tészta és nem ragad.

Ha ragadna, akkor kevés lisztet még adjunk hozzá.

Gombóccá formázzuk, kevés liszttel megszórjuk, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén átgyúrjuk és megfrmázzuk. Összefonhatjuk 3-as, 4-es és akár 6-os fonással is. Akár két kisebb kalács is kijön belőle. A fonáshoz az elosztott tésztát kisodorjuk és összefonjuk a kívánt módon.

Ha nagy tepsire tesszük, akkor oldalra fog terülni, ha kisebb és magasabb falú tepsibe, formába tesszük, akkor magas lesz.

A tojássárgáját elkeverjük a tejjel, majd lekenjük a kalács tetejét.

A sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel előmelegítjük. A sütő aljába tegyünk egy kisebb edénybe, tepsibe vizet.

Ha a sütő bemelegedett, akkor újra lekenjük a kalács tetejét és betoljuk a forró sütőbe.

Kb 45-50 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával. Ha kisebb kalácsokat készítünk, akkor kevesebb idő is elég.