Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Foszlós kalács recept

Foszlós kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 80 dkg finomliszt
    • 5 dkg rétesliszt
    • 8-10 dkg vaj vagy olaj (én felesben olajjal és zsírral készítettem)
    • 15 dkg cukor
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 3 dkg élesztő
    • 5-6 dl tej
    • 12,5 dkg mazsola
    • 1 citrom reszelt héja
    • csipet só

    Lekenéshez:

    Elkészítése:

    A réteslisztet, 1 kk cukrot, az élesztőt 2 dl langyos tejben felfuttatjuk.

    Ha elkészült a kovász, akkor hozzáöntjük a sima liszthez, amelyben mélyedést készítettünk, kevés liszttel elkeverjük, letakarjuk és újra kelesztjük.

    Ha a kovász megkelt, hozzáadjuk a csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat, az egész tojást és a tojássárgáját, a cukrot. A szükséges mennyiségű langyos tejjel dagasztjuk úgy, hogy se kemény, se túl lágy ne legyen a tészta.

    Ha a tészta már jó hólyagos, beleszórjuk a mazsolát és a felolvasztott langyos vajjal vagy olajjal még jól kidolgozzuk. A tészta nem lehet zsíros, az edényben és a kézen levő vajat vagy olajat fel kell vennie.

    Az edényt és a tészta tetejét meglisztezzük, melegített abrosszal lefedjük. Meleg helyen kelesztjük.

    Ha a kétszeresére kelt a tészta, akkor lisztezett deszkára borítjuk. Háromfelé osztjuk, hármas fonással megfonjuk. Fonás előtt a darabokat jól meglisztezzük, akkor foszlósabb lesz.

    Lisztezett sütőpapírra helyezzük és meleg helyiségben abrosszal letakarva megkelesztjük a duplájára.

    Ha megkelt, tojással megkenjük kétszer egymás után, 10 perc eltéréssel.

    Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.

    Tipp:

    Ebből az adagból nekem 3 szép kalácsom lett.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá