Ordás kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 5 dkg vaj plusz 2 dkg a tepsi kikenéséhez
- 6 dkg cukor
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
- 30 dkg juh orda
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 ek cukor
- 1 csokor friss kaporlevél
Tetejére:
- 1 enyhén felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, 2 tojássárgáját és egy egész tojást, majd a felfuttatott élesztőt és elkezdjük összeállítani a tésztát. Annyi tejet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk, de ne ragadjon. Közben beledolgozzuk az olvasztott vajat is és hólyagosra dagasztjuk.
Letakarva kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A tojást szétválasztjuk. A sárgáját kikeverjük 1 ek cukorral, majd hozzáadjuk az ordát, vágott kaprot, vaníliás cukrot és 3 ek cukrot, majd az egészet alaposan összedolgozzuk.
A tésztából maradt 2 tojásfehérjéhez hozzáadjuk a maradékot, aminek a sárgája az ordához került, majd 3 ek cukorral és csipet sóval, pár csepp citromlével keményre felverjük.
A tojáshabot óvatosan beledolgozzuk az ordához.
A kalács tésztáját két részre osztjuk, majd kinyújtjuk téglalap alakúra és rákenjük a töltelék felét és feltekerjük. Ugyanígy készítjük el a másik tésztát is.
Kivajazott kalácsformákba tesszük a kalácsokat a tetejét megkenjük tojással. Megszurkáljuk és 180 fokos sütőben kb 40-50 perc alatt megsütjük.
Ha nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliával takarjuk le.