Ordás kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 5 dkg vaj plusz 2 dkg a tepsi kikenéséhez
  • 6 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelékhez:

  • 30 dkg juh orda
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 4 ek cukor
  • 1 csokor friss kaporlevél

Tetejére:

  • 1 enyhén felvert tojás

Elkészítése:

1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.

Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, 2 tojássárgáját és egy egész tojást, majd a felfuttatott élesztőt és elkezdjük összeállítani a tésztát. Annyi tejet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk, de ne ragadjon. Közben beledolgozzuk az olvasztott vajat is és hólyagosra dagasztjuk.

Letakarva kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A tojást szétválasztjuk. A sárgáját kikeverjük 1 ek cukorral, majd hozzáadjuk az ordát, vágott kaprot, vaníliás cukrot és 3 ek cukrot, majd az egészet alaposan összedolgozzuk.

A tésztából maradt 2 tojásfehérjéhez hozzáadjuk a maradékot, aminek a sárgája az ordához került, majd 3 ek cukorral és csipet sóval, pár csepp citromlével keményre felverjük.

A tojáshabot óvatosan beledolgozzuk az ordához.

A kalács tésztáját két részre osztjuk, majd kinyújtjuk téglalap alakúra és rákenjük a töltelék felét és feltekerjük. Ugyanígy készítjük el a másik tésztát is.

Kivajazott kalácsformákba tesszük a kalácsokat a tetejét megkenjük tojással. Megszurkáljuk és 180 fokos sütőben kb 40-50 perc alatt megsütjük.

Ha nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliával takarjuk le.