Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Nosztalgia krémes hájas tésztából recept

Nosztalgia krémes hájas tésztából
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    Tészta:

    • 670 g finomliszt
    • 330 g rétesliszt
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 kk só
    • 3 ek 10 %-os ecet
    • 375 g 25 %-os tejföl
    • kb 3 dl langyos víz

    Kenéshez:

    • 60 dkg alaposan megtisztított, krémesre darált sertésháj
    • 3 csapott ek finomliszt
    • 2 ek 10 %-os ecet

    Krémhez:

    • 1 l habtejszín
    • 2 csomag hidegen keverhető vaníliás krémpor
    • vaníliaaroma ízlés szerint

    Elkészítése:

    Tészta:

    A liszteket egy nagyobb tálba mérjük, majd hozzáadjuk a sót, tojássárgákat, tejfölt, ecetet és kb 2 dl vizet. Elkezdjük kiadolgozni a tésztát, majd ha még szükséges, akkor óvatosan adagoljuk hozzá a vizet.

    A tészta lágy tapintású legyen, de ne legyen túl puha. Kb 10-15 percig dagasztjuk. A tésztát két részre osztjuk és letakarva pihentetjük, amíg a hájat kidolgozzuk.

    A hájhoz hozzáadjuk a lisztet és az ecetet, majd kézzel jó alaposan összedolgozzuk és 6 részre osztjuk.

    Hajtogatás:

    Az egyik tésztát kissé lisztezett deszkán kb 40*50 cm-es lappá nyújtjuk. Az egyforma adagokra osztott hájból egy részt kiveszünk, aminek a felét egyenletesen elkenjük a tésztán.

    Képzeletben függőlegesen 3 részre osztjuk a tésztát, majd a jobb szélét behajtjuk 2/3 részig, leseperjük a lisztet és ráhajtjuk a bal szélét.

    Az egy rész hájból, amit kivettünk, a másik felét rákenjük az összehajtogatott tésztára. Képzeletben vízszintesen 3 részre osztjuk a tésztát. Az alsó felét 2/3-ig felhajtjuk, majd a felső részét ráhajtjuk. Letakarjuk és hűvös helyre tesszük.

    A másik cipót is kinyújtjuk és ugyanúgy hajtogatjuk és kenjük, mint az előzőt.

    A hajtogatást megismételjük még kétszer, két órás pihentetésekkel közben. Fontos, hogy a hajtogatás sorrendje mindig ugyanúgy történjen! Egy tészta egyszeri hajtogatásához egy adag hájat használunk el, így az összes hajtogatás végére el fog fogyni.

    Letakarva hűvös helyen pihentetjük felhasználásig.

    Krémes:

    Az egyik tésztából kimérünk 4 db kb 20 dkg-os tésztát. A maradék tésztából készülhet lekváros papucs vagy egyéb süti.

    A sütőt alsó-felső sütéssel 200 fokra, ha van hőlégkeveréses funkció, akkor hőlégkeveréssel 180 fokra előmelegítjük.

    A lapokat egyenként kinyújtjuk gáztepsi méretűre. Sütőpapírra húzzuk, réterítünk egy másik sütőpapírt és rátesszük a sütő rácsát vagy egy másik tepsit, hogy ne púposodjon fel.

    A lapokat kb 8-10 perc alatt világosra sütjük. Mivel minden sütő más, 6-7 percnél nézzünk rá. A lapokat kisütjük és kihűtjük.

    A tejszínhez hozzáadjuk a krémporokat és az aromát, majd habverővel elkezdjük kidolgozni. Vigyázzunk, mert hamar kezd kötni, ne keverjük túl, mert különben nem fogjuk tudni ellkenni a lapokon.

    Egy tálcára letesszük az alsó lapot, rákenjük a krém 1/3-át, rátesszük a következő lapot, újabb adag krém, lap és a maradék krém, majd befedjük az utolsó lappal.

    Kézzel rányomkodjuk, ráteszünk egy tepsit vagy vágódeszkát, amire 1-1 kg lisztet vagy cukrot teszünk nehezékként.

    1-2 órára hűvös helyre tesszük.

    Recés késsel felszeleteljük. Ebből aza adagból nekünk 20 krémesünk lett.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá