Nosztalgia krémes hájas tésztából

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 670 g finomliszt
  • 330 g rétesliszt
  • 3 tojássárgája
  • 1 kk só
  • 3 ek 10 %-os ecet
  • 375 g 25 %-os tejföl
  • kb 3 dl langyos víz

Kenéshez:

  • 60 dkg alaposan megtisztított, krémesre darált sertésháj
  • 3 csapott ek finomliszt
  • 2 ek 10 %-os ecet

Krémhez:

  • 1 l habtejszín
  • 2 csomag hidegen keverhető vaníliás krémpor
  • vaníliaaroma ízlés szerint

Elkészítése:

Tészta:

A liszteket egy nagyobb tálba mérjük, majd hozzáadjuk a sót, tojássárgákat, tejfölt, ecetet és kb 2 dl vizet. Elkezdjük kiadolgozni a tésztát, majd ha még szükséges, akkor óvatosan adagoljuk hozzá a vizet.

A tészta lágy tapintású legyen, de ne legyen túl puha. Kb 10-15 percig dagasztjuk. A tésztát két részre osztjuk és letakarva pihentetjük, amíg a hájat kidolgozzuk.

A hájhoz hozzáadjuk a lisztet és az ecetet, majd kézzel jó alaposan összedolgozzuk és 6 részre osztjuk.

Hajtogatás:

Az egyik tésztát kissé lisztezett deszkán kb 40*50 cm-es lappá nyújtjuk. Az egyforma adagokra osztott hájból egy részt kiveszünk, aminek a felét egyenletesen elkenjük a tésztán.

Képzeletben függőlegesen 3 részre osztjuk a tésztát, majd a jobb szélét behajtjuk 2/3 részig, leseperjük a lisztet és ráhajtjuk a bal szélét.

Az egy rész hájból, amit kivettünk, a másik felét rákenjük az összehajtogatott tésztára. Képzeletben vízszintesen 3 részre osztjuk a tésztát. Az alsó felét 2/3-ig felhajtjuk, majd a felső részét ráhajtjuk. Letakarjuk és hűvös helyre tesszük.

A másik cipót is kinyújtjuk és ugyanúgy hajtogatjuk és kenjük, mint az előzőt.

A hajtogatást megismételjük még kétszer, két órás pihentetésekkel közben. Fontos, hogy a hajtogatás sorrendje mindig ugyanúgy történjen! Egy tészta egyszeri hajtogatásához egy adag hájat használunk el, így az összes hajtogatás végére el fog fogyni.

Letakarva hűvös helyen pihentetjük felhasználásig.

Krémes:

Az egyik tésztából kimérünk 4 db kb 20 dkg-os tésztát. A maradék tésztából készülhet lekváros papucs vagy egyéb süti.

A sütőt alsó-felső sütéssel 200 fokra, ha van hőlégkeveréses funkció, akkor hőlégkeveréssel 180 fokra előmelegítjük.

A lapokat egyenként kinyújtjuk gáztepsi méretűre. Sütőpapírra húzzuk, réterítünk egy másik sütőpapírt és rátesszük a sütő rácsát vagy egy másik tepsit, hogy ne púposodjon fel.

A lapokat kb 8-10 perc alatt világosra sütjük. Mivel minden sütő más, 6-7 percnél nézzünk rá. A lapokat kisütjük és kihűtjük.

A tejszínhez hozzáadjuk a krémporokat és az aromát, majd habverővel elkezdjük kidolgozni. Vigyázzunk, mert hamar kezd kötni, ne keverjük túl, mert különben nem fogjuk tudni ellkenni a lapokon.

Egy tálcára letesszük az alsó lapot, rákenjük a krém 1/3-át, rátesszük a következő lapot, újabb adag krém, lap és a maradék krém, majd befedjük az utolsó lappal.

Kézzel rányomkodjuk, ráteszünk egy tepsit vagy vágódeszkát, amire 1-1 kg lisztet vagy cukrot teszünk nehezékként.

1-2 órára hűvös helyre tesszük.

Recés késsel felszeleteljük. Ebből aza adagból nekünk 20 krémesünk lett.