Mákosguba torta madártej krémmel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A mákosgubához:
- 10 db kifli
- 1 liter tej
- 10 dkg vaj + 1 ek a kenéshez
- 3 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg cukor
- 15 dkg darált mák
- 5 dkg mazsola
- 1 kk őrölt szegfűszeg
- 1 db citrom reszelt héja
A krémhez:
- 4 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- kb 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kk vanília aroma
- 4 dl tej
- 15 dkg vaj
A tetejére:
- 3 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 1-2 evőkanál porcukor
- 1 ek mák a díszítéshez
Elkészítése:
Először elkészítjük a mákosgubát: az enyhén szikkadt kifliket felkarikázzuk. A mazsolát kevés vízbe áztatjuk. A tejet és a vajat összemelegítjük.
A tojássárgákat kikeverjük az 5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a langyos vajas tejhez öntjük. Lassú tűzön egy kicsit besűrítjük.
A darált mákhoz hozzáadjuk a szegfűszeget, a citromhéjat és a cukor másik felét, majd összekeverjük. Egy nagy tálban a kiflikarikákra öntjük a tejet, egy szűrőn lecsepegtetjük, majd alaposan megszórjuk az ízesített mákkal, a lecsepegtetett mazsolával és jól összeforgatjuk.
Egy kapcsos tortaformát vajjal kikenünk és belenyomkodjuk a mákosgubát, majd 170 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a vanília aromával és a pudingporral. Felforraljuk a tejet, amiből egy keveset merünk a tojássárgás krémhez, majd a többit is hozzáadjuk és sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük és a vajjal jól kikeverjük.
Ezt a krémet simítjuk a szintén kihűlt mákosguba tetejére és néhány órára a hűtőbe tesszük. A tejszínhabot felverjük a porcukorral és a habfixálóval. (Ha nem cukrozott a tejszínhab, akkor természetesen több cukrot is adhatunk hozzá, hogy édesebb legyen.)
Egy habzsák segítségével tetszőlegesen díszítjük a torta tetejét és megszórjuk egy kevés mákkal, hogy még csodásabb legyen!