Hozzávalók:
A mákosgubához:
A krémhez:
A tetejére:
Elkészítése:
Először elkészítjük a mákosgubát: az enyhén szikkadt kifliket felkarikázzuk. A mazsolát kevés vízbe áztatjuk. A tejet és a vajat összemelegítjük.
A tojássárgákat kikeverjük az 5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a langyos vajas tejhez öntjük. Lassú tűzön egy kicsit besűrítjük.
A darált mákhoz hozzáadjuk a szegfűszeget, a citromhéjat és a cukor másik felét, majd összekeverjük. Egy nagy tálban a kiflikarikákra öntjük a tejet, egy szűrőn lecsepegtetjük, majd alaposan megszórjuk az ízesített mákkal, a lecsepegtetett mazsolával és jól összeforgatjuk.
Egy kapcsos tortaformát vajjal kikenünk és belenyomkodjuk a mákosgubát, majd 170 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a vanília aromával és a pudingporral. Felforraljuk a tejet, amiből egy keveset merünk a tojássárgás krémhez, majd a többit is hozzáadjuk és sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük és a vajjal jól kikeverjük.
Ezt a krémet simítjuk a szintén kihűlt mákosguba tetejére és néhány órára a hűtőbe tesszük. A tejszínhabot felverjük a porcukorral és a habfixálóval. (Ha nem cukrozott a tejszínhab, akkor természetesen több cukrot is adhatunk hozzá, hogy édesebb legyen.)
Egy habzsák segítségével tetszőlegesen díszítjük a torta tetejét és megszórjuk egy kevés mákkal, hogy még csodásabb legyen!