Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mákos kalács recept

Mákos kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 50 dkg finomliszt
    • csipet só
    • 50 g cukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 280 ml zsíros tej (3,5 %-os)
    • 2,5 dkg friss élesztő
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 5 dkg olvasztott vaj

    Töltelék:

    • 20 dkg darált mák
    • 5 dkg kristálycukor
    • 2 reszelt alma
    • 5 dkg mazsola
    • 1 citrom reszelt héja

    Kenéshez:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 tk méz

    Elkészítése:

    Az élesztőt 1 dl langyos tejben, amibe belekeverünk 1 kávéskanál cukorot, felfuttatjuk.

    A lisztet átszitáljuk,elkeverjük a sóval és a többi cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a megkelt élesztőt. Hozzáadjuk a tojássárgáját és az egész tojást. A megmaradt langyos tejjel elkezdjük összegyúrni. Az olvasztott vajjal szép fényes tésztává dagasztjuk.

    Tálba tesszük, a tetejét kevés liszttel megszórjuk és duplájára kelesztjük.

    A megkelt tésztát átgyúrjuk és elfelezzük.

    A sütőformánk nagyságához igazítva a tésztánkat egyenként kinyújtjuk.

    A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
    Felét az egyik,a másik felét a másik tésztalapra kenjük. Feltekerjük a tésztánkat.

    A két rudat egymás mellé tesszük és összefonjuk spirál alakban, ne szorosan, de ne is lazán.

    Sütőpapírt teszünk a 35*12*8 cm-es formába és a kalácsot beletesszük. Még 30 percet kelesztjük, addigra kitölti a formát. A tojássárgájával elkeverjük a mézzel és a kalácsot lekenjük.

    180 fokra melegített sütőben 60 percig sütjük. Közben ha kell, akkor a tetejét letakarjuk alufóliával, hogy ne égjen meg.

    Jó étvágyat kívánok hozzá!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá