Mákos kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 50 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 280 ml zsíros tej (3,5 %-os)
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj

Töltelék:

  • 20 dkg darált mák
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2 reszelt alma
  • 5 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja

Kenéshez:

  • 1 tojássárgája
  • 1 tk méz

Elkészítése:

Az élesztőt 1 dl langyos tejben, amibe belekeverünk 1 kávéskanál cukorot, felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk,elkeverjük a sóval és a többi cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a megkelt élesztőt. Hozzáadjuk a tojássárgáját és az egész tojást. A megmaradt langyos tejjel elkezdjük összegyúrni. Az olvasztott vajjal szép fényes tésztává dagasztjuk.

Tálba tesszük, a tetejét kevés liszttel megszórjuk és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát átgyúrjuk és elfelezzük.

A sütőformánk nagyságához igazítva a tésztánkat egyenként kinyújtjuk.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
Felét az egyik,a másik felét a másik tésztalapra kenjük. Feltekerjük a tésztánkat.

A két rudat egymás mellé tesszük és összefonjuk spirál alakban, ne szorosan, de ne is lazán.

Sütőpapírt teszünk a 35*12*8 cm-es formába és a kalácsot beletesszük. Még 30 percet kelesztjük, addigra kitölti a formát. A tojássárgájával elkeverjük a mézzel és a kalácsot lekenjük.

180 fokra melegített sütőben 60 percig sütjük. Közben ha kell, akkor a tetejét letakarjuk alufóliával, hogy ne égjen meg.

Jó étvágyat kívánok hozzá!