Lilakáposztás, vadkovászos kenyér recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 30 dkg fehér kenyérliszt
- 9 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült élő kovász
- 3 ek párolt, fűszerköménnyel ízesített lilakáposzta
- 1 mk méz
- 1 tk só
- 20 dkg langyos víz (ha szükséges még keveset adhatunk hozzá)
Elkészítése:
A lisztet összekeverjük a 200 g vízzel és letakarva langyos helyen pihentetjük, majd hozzáadjuk a kovászt, a mézet és alaposan kidagasztjuk.
Hozzáadjuk a langyos lilakáposztát és a sót, szükség esetén még vizet és addig dagasztjuk, míg a kezünkről leválik a tészta és hólyagok keletkeznek benne.
Letakarjuk folpackkal és 40 percig pihentetjük.
A megkelt tésztát olajozott nyújtólapra tesszük, kissé kinyomkodjuk belőle a levegőt és letakarva újabb 30 percig pihentetjük.
30 perc után újra átmozgatjuk, kinyomkodjuk belőle a levegőt és 50 percig kelesztjük letakarva.
Kissé átgyúrjuk a tésztát, cipót formázunk belőle és jól kilisztezett szakajtóba helyezzük, konyharuhával letakarjuk. Pihentetjük még 20 percig és hűtőbe tesszük legalább 12 órára.
Másnap kivesszük a hűtőből. Egy sütőbe tehető edénnyel együtt előmelegítjük a sütőt 230 fokra.
Sütőpapírra borítjuk a kenyértésztát, beletesszük a felmelegített edénybe és éles szikével bevágjuk, majd lefedjük és 40 percre a sütőbe toljuk. Levesszük a fedőt és még 5-10 percig sütjük.
Konyharuhával letakarjuk és kihűtjük, majd szeleteljük.
Tipp:
Figyelni kell a liszt minőségére, a konyha páratartalmára, levegő hőmérsékletére. Legalább 24 fok az ideális. Ha meleg van hamarabb kel a tészta, ha hűvösebb akkor több idő kell. Nem tesz jót a huzat és a hideg levegő a tésztának.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »