Lilakáposztás, vadkovászos kenyér

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 30 dkg fehér kenyérliszt
  • 9 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült élő kovász
  • 3 ek párolt, fűszerköménnyel ízesített lilakáposzta
  • 1 mk méz
  • 1 tk só
  • 20 dkg langyos víz (ha szükséges még keveset adhatunk hozzá)

Elkészítése:

A lisztet összekeverjük a 200 g vízzel és letakarva langyos helyen pihentetjük, majd hozzáadjuk a kovászt, a mézet és alaposan kidagasztjuk.

Hozzáadjuk a langyos lilakáposztát és a sót, szükség esetén még vizet és addig dagasztjuk, míg a kezünkről leválik a tészta és hólyagok keletkeznek benne.

Letakarjuk folpackkal és 40 percig pihentetjük.

A megkelt tésztát olajozott nyújtólapra tesszük, kissé kinyomkodjuk belőle a levegőt és letakarva újabb 30 percig pihentetjük.

30 perc után újra átmozgatjuk, kinyomkodjuk belőle a levegőt és 50 percig kelesztjük letakarva.

Kissé átgyúrjuk a tésztát, cipót formázunk belőle és jól kilisztezett szakajtóba helyezzük, konyharuhával letakarjuk. Pihentetjük még 20 percig és hűtőbe tesszük legalább 12 órára.

Másnap kivesszük a hűtőből. Egy sütőbe tehető edénnyel együtt előmelegítjük a sütőt 230 fokra.

Sütőpapírra borítjuk a kenyértésztát, beletesszük a felmelegített edénybe és éles szikével bevágjuk, majd lefedjük és 40 percre a sütőbe toljuk. Levesszük a fedőt és még 5-10 percig sütjük.

Konyharuhával letakarjuk és kihűtjük, majd szeleteljük.

Tipp:

Figyelni kell a liszt minőségére, a konyha páratartalmára, levegő hőmérsékletére. Legalább 24 fok az ideális. Ha meleg van hamarabb kel a tészta, ha hűvösebb akkor több idő kell. Nem tesz jót a huzat és a hideg levegő a tésztának.