Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Diós és mákos fonott kalács recept

Diós és mákos fonott kalács
Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat



  • Hozzávalók:

    • 30 dkg rétes liszt
    • 30 dkg kenyér liszt
    • 30 dkg finom liszt
    • 4 dkg élesztő-friss
    • 2 dl habtejszín
    • 2 dl tej
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS-egész
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS-sárgája
    • 5 dkg vaj-olvasztva
    • 12 dkg cukor
    • 2 tk só

    A dió töltelékhez:

    • 21 dkg dió-darálva
    • 15 dkg cukor
    • 10 dkg vörös és fekete mix

    A mák töltelékhez:

    • 21 dkg mák-darálva
    • 15 dkg cukor
    • 10 dkg vörös és fekete mix

    A tetejére:

    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS-lekenéshez
    • 3,5 dkg szeletelt mandula-opcionális

    Előkészítés:

    Fél dl langyos tejben elkeverünk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, meleg helyen felfut.

    A diót megdaráljuk összekeverjük a cukorral.

    A mákot szintén.

    Elkészítés:

    Tálba szitáljuk a liszteket, összeforgatjuk a sóval.

    Közepébe öntjük a felfutott élesztőt, a habtejszínt, maradék tejet, maradék cukrot, tojásokat. Elkezdjük dagasztani, mikor már kezdett összeállni apránként hozzáadagoljuk az olvasztott vajat.

    Simára dagasztjuk.

    Tetővel lezárt kelesztőtálban, szobahőmérsékleten kb 1 óra alatt duplájára kel.

    A tálból enyhén lisztezett munkalapra fordítjuk 6 egyforma részre osztjuk, gömbölyítjük letakarva 20 percet pihen.

    3 db dió, 3 db mák tölteléket kap.

    A tésztákat egyenként kinyújtjuk kb 27×35 cm-re, egyenletesen rászórjuk a dió töltelék harmadát, a mix harmadát. Hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük. Félre rakjuk.

    Még 2 db dióval töltött tésztát készítünk majd a 3 diós tekercset hármas fonással összefonjuk.

    Sütőpapírral bélelt szűk, 35×14 cm-es sütőformába kerül.

    Elkészítünk ui. a három mákos tekercset amit szintén hármas fonással összefonunk,, azt is egy szűk sütőformába helyezzük.

    A formákban még 30 percet pihennek, sütőbe kerülés előtt tojással lekenjük a tetejét, megszórjuk szeletelt mandulával.

    180°c-ra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsült.

    Tipp:

    A vörös és fekete mix: ezzel az elnevezéssel lehet vásárolni, aszalt vörös áfonya, aszalt fekete cseresznye és csokicsepp keveréke, 10dkg-os csomagolásban magyar cég terméke.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá