Kakaós kalács recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók 2 rúd kalácshoz:
A tésztához:
- 90 dkg liszt
- 4,5 dkg élesztő
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 3 ek étolaj
- 1 tk só
- 3 ek porcukor
- 2 evőkanál kakaópor és fél dl tej
- szükség szerint tej a tészta összeállításához (kb 4,5 dl)
A kalácstészta lekenéséhez:
- olaj
A kalács lekenéséhez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- kevés tej
Elkészítése:
Az élesztőt cukros, langyos tejben (kb 1 dl) felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgákat, fehérjéket, sót, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és annyi tejet, amivel közepesen kemény tésztát kapunk (a tej mennyisége a liszt minőségétől függ).
Amikor szép hólyagosra dagasztottuk a tésztát, akkor adjuk hozzá az olajat, majd azt is beledagasztjuk. A kész tésztát megfelezzük.
Az egyik fele fehér marad, a másikba beledagasztjuk a kakaópor és tej keverékét. Jól beledgasztjuk.
A tésztákat letakarjuk és külön-külön duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztákat kissé átgyúrjuk, majd 4-4 részre osztjuk.
Mindegyik tésztát kb egyforma nagyságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk.
Kakaós lap, olajjal megkenjük, majd ráteszünk egy simát. Sodrófával nyújtunk rajta kicsit, hogy a lapok összetapadjanak. Feltekerjük, mint a bejglit.
Újabb kakaós lap, olajjal lekenjük, simát teszünk rá. Sodrunk rajta kicsit, majd feltekerjük, mint a bejglit.
A maradék lapokat is így készítjük el, csak ott alulra kerül a sima, és a tetejére a kakaós. Így kapunk 4 feltekert tésztát.
2-2 összetekert tésztát összefonunk. Sütőpapírral fedett tepsibe tesszük, egymástól távol a tésztákat, majd megvárjuk, amíg kitöltik a tepsit.
A tejet elkeverjük a tojássárgájával, majd lekenjük vele a megkelt kalácsokat.
Előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, akkor alufóliával takarjuk le.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »