Kakaós kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 2 rúd kalácshoz:
A tésztához:
- 90 dkg liszt
- 4,5 dkg élesztő
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje - 3 ek étolaj
- 1 tk só
- 3 ek porcukor
- 2 evőkanál kakaópor és fél dl tej
- szükség szerint tej a tészta összeállításához (kb 4,5 dl)
A kalácstészta lekenéséhez:
- olaj
A kalács lekenéséhez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - kevés tej
Elkészítése:
Az élesztőt cukros, langyos tejben (kb 1 dl) felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgákat, fehérjéket, sót, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és annyi tejet, amivel közepesen kemény tésztát kapunk (a tej mennyisége a liszt minőségétől függ).
Amikor szép hólyagosra dagasztottuk a tésztát, akkor adjuk hozzá az olajat, majd azt is beledagasztjuk. A kész tésztát megfelezzük.
Az egyik fele fehér marad, a másikba beledagasztjuk a kakaópor és tej keverékét. Jól beledgasztjuk.
A tésztákat letakarjuk és külön-külön duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztákat kissé átgyúrjuk, majd 4-4 részre osztjuk.
Mindegyik tésztát kb egyforma nagyságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk.
Kakaós lap, olajjal megkenjük, majd ráteszünk egy simát. Sodrófával nyújtunk rajta kicsit, hogy a lapok összetapadjanak. Feltekerjük, mint a bejglit.
Újabb kakaós lap, olajjal lekenjük, simát teszünk rá. Sodrunk rajta kicsit, majd feltekerjük, mint a bejglit.
A maradék lapokat is így készítjük el, csak ott alulra kerül a sima, és a tetejére a kakaós. Így kapunk 4 feltekert tésztát.
2-2 összetekert tésztát összefonunk. Sütőpapírral fedett tepsibe tesszük, egymástól távol a tésztákat, majd megvárjuk, amíg kitöltik a tepsit.
A tejet elkeverjük a tojássárgájával, majd lekenjük vele a megkelt kalácsokat.
Előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, akkor alufóliával takarjuk le.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »
Klasszikusok újragondolva-az íz ugyanaz, a forma egyszerűbb és gyorsabb
A nagy kedvencek hangulata semmit sem változott, mégis modernebb, könnyebbe
Tovább olvasom »
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »









