Hozzávalók 2 rúd kalácshoz:
A tésztához:
A kalácstészta lekenéséhez:
A kalács lekenéséhez:
Elkészítése:
Az élesztőt cukros, langyos tejben (kb 1 dl) felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgákat, fehérjéket, sót, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és annyi tejet, amivel közepesen kemény tésztát kapunk (a tej mennyisége a liszt minőségétől függ).
Amikor szép hólyagosra dagasztottuk a tésztát, akkor adjuk hozzá az olajat, majd azt is beledagasztjuk. A kész tésztát megfelezzük.
Az egyik fele fehér marad, a másikba beledagasztjuk a kakaópor és tej keverékét. Jól beledgasztjuk.
A tésztákat letakarjuk és külön-külön duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztákat kissé átgyúrjuk, majd 4-4 részre osztjuk.
Mindegyik tésztát kb egyforma nagyságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk.
Kakaós lap, olajjal megkenjük, majd ráteszünk egy simát. Sodrófával nyújtunk rajta kicsit, hogy a lapok összetapadjanak. Feltekerjük, mint a bejglit.
Újabb kakaós lap, olajjal lekenjük, simát teszünk rá. Sodrunk rajta kicsit, majd feltekerjük, mint a bejglit.
A maradék lapokat is így készítjük el, csak ott alulra kerül a sima, és a tetejére a kakaós. Így kapunk 4 feltekert tésztát.
2-2 összetekert tésztát összefonunk. Sütőpapírral fedett tepsibe tesszük, egymástól távol a tésztákat, majd megvárjuk, amíg kitöltik a tepsit.
A tejet elkeverjük a tojássárgájával, majd lekenjük vele a megkelt kalácsokat.
Előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, akkor alufóliával takarjuk le.