Kakaós kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók 2 rúd kalácshoz:
A tésztához:

  • 90 dkg liszt
  • 4,5 dkg élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje
  • 3 ek étolaj
  • 1 tk só
  • 3 ek porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor és fél dl tej
  • szükség szerint tej a tészta összeállításához (kb 4,5 dl)

A kalácstészta lekenéséhez:

  • olaj

A kalács lekenéséhez:

  • 1 tojássárgája
  • kevés tej

Elkészítése:

Az élesztőt cukros, langyos tejben (kb 1 dl) felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgákat, fehérjéket, sót, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és annyi tejet, amivel közepesen kemény tésztát kapunk (a tej mennyisége a liszt minőségétől függ).

Amikor szép hólyagosra dagasztottuk a tésztát, akkor adjuk hozzá az olajat, majd azt is beledagasztjuk. A kész tésztát megfelezzük.

Az egyik fele fehér marad, a másikba beledagasztjuk a kakaópor és tej keverékét. Jól beledgasztjuk.

A tésztákat letakarjuk és külön-külön duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztákat kissé átgyúrjuk, majd 4-4 részre osztjuk.

Mindegyik tésztát kb egyforma nagyságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk.

Kakaós lap, olajjal megkenjük, majd ráteszünk egy simát. Sodrófával nyújtunk rajta kicsit, hogy a lapok összetapadjanak. Feltekerjük, mint a bejglit.
Újabb kakaós lap, olajjal lekenjük, simát teszünk rá. Sodrunk rajta kicsit, majd feltekerjük, mint a bejglit.

A maradék lapokat is így készítjük el, csak ott alulra kerül a sima, és a tetejére a kakaós. Így kapunk 4 feltekert tésztát.

2-2 összetekert tésztát összefonunk. Sütőpapírral fedett tepsibe tesszük, egymástól távol a tésztákat, majd megvárjuk, amíg kitöltik a tepsit.

A tejet elkeverjük a tojássárgájával, majd lekenjük vele a megkelt kalácsokat.

Előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, akkor alufóliával takarjuk le.