Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kakaós-diós-csokis-áfonyás kalács recept

Kakaós-diós-csokis-áfonyás kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető


  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 1 kg finomliszt
    • 4 dkg friss élesztő
    • 1 csipet só
    • 10 dkg porcukor
    • 12 dkg margarin
    • 2 tojás
    • 3 dl langyos tej

    Töltelékhez:

    • 10 dkg kakaópor és 20 dkg kristálycukor keveréke
    • 2 cs vaníliás cukor és 9 ek darált dió keveréke
    • 6 ek aszalt áfonya
    • 3×5 dkg étcsokoládé

    Tetejére:

    • felvert tojás
    • 1-1 ek mák a díszítéshez

    Elkészítése:

    Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.

    A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a porcukrot és a sót, hozzáadjuk az élesztőt, a puha margarint, a tojásokat és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy a végére egy szép sima, nagyon puha tésztagombócot kapjunk, (nagyi lisztet használok, nekem 2,5 deci tej elég volt hozzá), majd letakarva meleg helyre téve a duplájára kelesztjük.

    Ezután 3 egyenlő részre vágjuk.

    A tésztarészt fél centi vastag téglalap formára sodorjuk, két rövidebb és egy hosszabb szélét megkenjük felvert tojással.

    A cukros kakaó 1/3-ával vastagon bevonjuk, szórunk rá a darált vaníliás cukros dióból, elosztjuk rajta a kicsi darabokra tört csokoládé 1/3-át és megszórjuk aszalt áfonyával.

    A két tojásos szélét behajtjuk és mint a bejglit, a tojásos nélküli oldalával kezdve lazán feltekerjük.

    Mindhárom rudat szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, a tetejüket megkenjük felvert tojással, díszíthetjük mákkal és fogvájóval hosszában 4-5 cm-enként megszurkáljuk.

    Amíg a sütő bemelegszik 200 fokra azalatt pihentetjük, majd betesszük a sütőbe és kb 40 perc alatt szép aranybarnára megsütjük.

    A sütőből kivéve legalább fél órát hagyjuk a tepsin hűlni/pihenni és azután szeletlehető.

    Jó étvágyat kívánok!

    Tipp:

    Ha van otthon 1 narancs, a héja a kakaóra ráreszelve még finomabbá teszi a tölteléket! :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek