Kakaós-diós-csokis-áfonyás kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1 kg finomliszt
- 4 dkg friss élesztő
- 1 csipet só
- 10 dkg porcukor
- 12 dkg margarin
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 dl langyos tej
Töltelékhez:
- 10 dkg kakaópor és 20 dkg kristálycukor keveréke
- 2 cs vaníliás cukor és 9 ek darált dió keveréke
- 6 ek aszalt áfonya
- 3×5 dkg étcsokoládé
Tetejére:
- felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1-1 ek mák a díszítéshez
Elkészítése:
Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a porcukrot és a sót, hozzáadjuk az élesztőt, a puha margarint, a tojásokat és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy a végére egy szép sima, nagyon puha tésztagombócot kapjunk, (nagyi lisztet használok, nekem 2,5 deci tej elég volt hozzá), majd letakarva meleg helyre téve a duplájára kelesztjük.
Ezután 3 egyenlő részre vágjuk.
A tésztarészt fél centi vastag téglalap formára sodorjuk, két rövidebb és egy hosszabb szélét megkenjük felvert tojással.
A cukros kakaó 1/3-ával vastagon bevonjuk, szórunk rá a darált vaníliás cukros dióból, elosztjuk rajta a kicsi darabokra tört csokoládé 1/3-át és megszórjuk aszalt áfonyával.
A két tojásos szélét behajtjuk és mint a bejglit, a tojásos nélküli oldalával kezdve lazán feltekerjük.
Mindhárom rudat szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, a tetejüket megkenjük felvert tojással, díszíthetjük mákkal és fogvájóval hosszában 4-5 cm-enként megszurkáljuk.
Amíg a sütő bemelegszik 200 fokra azalatt pihentetjük, majd betesszük a sütőbe és kb 40 perc alatt szép aranybarnára megsütjük.
A sütőből kivéve legalább fél órát hagyjuk a tepsin hűlni/pihenni és azután szeletlehető.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Ha van otthon 1 narancs, a héja a kakaóra ráreszelve még finomabbá teszi a tölteléket! :)