Kakaós-diós-csokis-áfonyás kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 1 kg finomliszt
  • 4 dkg friss élesztő
  • 1 csipet só
  • 10 dkg porcukor
  • 12 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 3 dl langyos tej

Töltelékhez:

  • 10 dkg kakaópor és 20 dkg kristálycukor keveréke
  • 2 cs vaníliás cukor és 9 ek darált dió keveréke
  • 6 ek aszalt áfonya
  • 3×5 dkg étcsokoládé

Tetejére:

  • felvert tojás
  • 1-1 ek mák a díszítéshez

Elkészítése:

Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.

A lisztet átszitáljuk, elkeverjük benne a porcukrot és a sót, hozzáadjuk az élesztőt, a puha margarint, a tojásokat és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy a végére egy szép sima, nagyon puha tésztagombócot kapjunk, (nagyi lisztet használok, nekem 2,5 deci tej elég volt hozzá), majd letakarva meleg helyre téve a duplájára kelesztjük.

Ezután 3 egyenlő részre vágjuk.

A tésztarészt fél centi vastag téglalap formára sodorjuk, két rövidebb és egy hosszabb szélét megkenjük felvert tojással.

A cukros kakaó 1/3-ával vastagon bevonjuk, szórunk rá a darált vaníliás cukros dióból, elosztjuk rajta a kicsi darabokra tört csokoládé 1/3-át és megszórjuk aszalt áfonyával.

A két tojásos szélét behajtjuk és mint a bejglit, a tojásos nélküli oldalával kezdve lazán feltekerjük.

Mindhárom rudat szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, a tetejüket megkenjük felvert tojással, díszíthetjük mákkal és fogvájóval hosszában 4-5 cm-enként megszurkáljuk.

Amíg a sütő bemelegszik 200 fokra azalatt pihentetjük, majd betesszük a sütőbe és kb 40 perc alatt szép aranybarnára megsütjük.

A sütőből kivéve legalább fél órát hagyjuk a tepsin hűlni/pihenni és azután szeletlehető.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

Ha van otthon 1 narancs, a héja a kakaóra ráreszelve még finomabbá teszi a tölteléket! :)