Rozsos kenyér magvakkal recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 350 g finom vagy kenyérliszt
- 150 g világos rozsliszt
- 250-300 ml víz
- 2 ek olaj
- 2 tk só
- 1 cs instant élesztő
- 1 cs rozskovász
- tetejére magvak (nálunk szezámmag, lenmag és egész mák)
Elkészítése:
A liszteket, sót és az olajat a dagasztógép üstjébe mérjük, majd hozzáadjuk a kovászt és az élesztőt is. Kb 250 ml vizet hozzáadunk és elkezdjük a tésztát összeállítani.
Ha dagasztás közben úgy látjuk, hogy kemény a tészta akkor adjunk még vizet hozzá, de csak apránként! Könnyen formázható, a kezünktől és a tál falától elváló tésztát kell kapjunk.
A kész tésztát olajozott tálba tesszük és lefedve duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát egy nyújtólapra tesszük és ujbeggyel szétterítjük, majd megformázzuk. Jobbról is és balról is behajtjuk középre, majd a tetején csücsköt hajtunk rá és elkezdjük feltekerni.
Ha kialakult a kenyér formája, akkor egy sütőpapírral bélelt formába tesszük (ennek a mérete 33*16*10 cm). A tészta tetejét éles késsel bevágjuk három helyen és lespricceljük vízzel. A tetejét megszórjuk magvakkal, letakarjuk és újabb kelesztés következik.
Közben a sütőt előmelegítjük 230 fokra, alsó-felső sütéssel és a sütő aljába teszünk egy kis edényben vizet. Amikor a sütő felmelegedett és a kenyér is megkelt, akkor betoljuk a sütőbe.
Amikor már van kérge a kenyérnek, akkor kivesszük a kis tálat az aljából, visszavesszük 200 fokra és készre sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »