Rozsos kenyér magvakkal recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 350 g finom vagy kenyérliszt
- 150 g világos rozsliszt
- 250-300 ml víz
- 2 ek olaj
- 2 tk só
- 1 cs instant élesztő
- 1 cs rozskovász
- tetejére magvak (nálunk szezámmag, lenmag és egész mák)
Elkészítése:
A liszteket, sót és az olajat a dagasztógép üstjébe mérjük, majd hozzáadjuk a kovászt és az élesztőt is. Kb 250 ml vizet hozzáadunk és elkezdjük a tésztát összeállítani.
Ha dagasztás közben úgy látjuk, hogy kemény a tészta akkor adjunk még vizet hozzá, de csak apránként! Könnyen formázható, a kezünktől és a tál falától elváló tésztát kell kapjunk.
A kész tésztát olajozott tálba tesszük és lefedve duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát egy nyújtólapra tesszük és ujbeggyel szétterítjük, majd megformázzuk. Jobbról is és balról is behajtjuk középre, majd a tetején csücsköt hajtunk rá és elkezdjük feltekerni.
Ha kialakult a kenyér formája, akkor egy sütőpapírral bélelt formába tesszük (ennek a mérete 33*16*10 cm). A tészta tetejét éles késsel bevágjuk három helyen és lespricceljük vízzel. A tetejét megszórjuk magvakkal, letakarjuk és újabb kelesztés következik.
Közben a sütőt előmelegítjük 230 fokra, alsó-felső sütéssel és a sütő aljába teszünk egy kis edényben vizet. Amikor a sütő felmelegedett és a kenyér is megkelt, akkor betoljuk a sütőbe.
Amikor már van kérge a kenyérnek, akkor kivesszük a kis tálat az aljából, visszavesszük 200 fokra és készre sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »









