Rozsos kenyér magvakkal

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 350 g finom vagy kenyérliszt
  • 150 g világos rozsliszt
  • 250-300 ml víz
  • 2 ek olaj
  • 2 tk só
  • 1 cs instant élesztő
  • 1 cs rozskovász
  • tetejére magvak (nálunk szezámmag, lenmag és egész mák)

Elkészítése:

A liszteket, sót és az olajat a dagasztógép üstjébe mérjük, majd hozzáadjuk a kovászt és az élesztőt is. Kb 250 ml vizet hozzáadunk és elkezdjük a tésztát összeállítani.

Ha dagasztás közben úgy látjuk, hogy kemény a tészta akkor adjunk még vizet hozzá, de csak apránként! Könnyen formázható, a kezünktől és a tál falától elváló tésztát kell kapjunk.

A kész tésztát olajozott tálba tesszük és lefedve duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát egy nyújtólapra tesszük és ujbeggyel szétterítjük, majd megformázzuk. Jobbról is és balról is behajtjuk középre, majd a tetején csücsköt hajtunk rá és elkezdjük feltekerni.

Ha kialakult a kenyér formája, akkor egy sütőpapírral bélelt formába tesszük (ennek a mérete 33*16*10 cm). A tészta tetejét éles késsel bevágjuk három helyen és lespricceljük vízzel. A tetejét megszórjuk magvakkal, letakarjuk és újabb kelesztés következik.

Közben a sütőt előmelegítjük 230 fokra, alsó-felső sütéssel és a sütő aljába teszünk egy kis edényben vizet. Amikor a sütő felmelegedett és a kenyér is megkelt, akkor betoljuk a sütőbe.

Amikor már van kérge a kenyérnek, akkor kivesszük a kis tálat az aljából, visszavesszük 200 fokra és készre sütjük.

Rácson hagyjuk kihűlni.