Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hagyományos bejgli recept

Hagyományos bejgli
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
85 perc
Mennyiség:
22 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 60 finomdkg liszt
    • 3 dl tej
    • 3 dkg élesztő
    • 16 dkg cukor
    • 1 nagy csipet só
    • 20 dkg margarin
    • 1 evőkanál olaj
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája

    A mák töltelékhez:

    • 25 dkg mák
    • 12 dkg cukor
    • 1 citrom és a narancs reszelt héja
    • 1 gerezd (negyed) reszelt alma

    A dió töltelékhez:

    • 25 dkg darált dió
    • 12 dkg kristálycukor
    • 1 marék mazsola

    A tészta kenéséhez:

    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Elkészítése:

    A töltelék elkészítése: a mákot a cukorral ledarálom, hozzáadom a citrom, a narancs reszelt héját és a lereszelt almát és összekeverem.

    A darált dióhoz hozzáadom a kristálycukrot és összekeverem.

    A tésztához a tejet a cukorral langyosra melegítem, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. A margarint és az olajat is langyosra melegítem.

    A dagasztógépbe beleöntöm az átszitált liszt háromnegyedét, az élesztős tejet, a tojásokat a sót és margarint, majd lassú fordulaton kezdem a géppel a dagasztást, majd közepes fordulaton addig dagasztom amíg összeáll tészta.

    Megnézem, hogy milyen az állaga. Ha túl lágy, akkor adok hozzá még lisztet és összedagasztom.

    Kiveszem a dagasztatógépből, átgyúrom és ellenőrzőm a tészta állagát. Egy tálba teszem, meglisztezem a tetejét és 30 percig kelesztem.

    Kiborítom a megkelt tésztát a gyúródeszkára és két egyforma darabra csipem. Átgyúrom, kis cipókat formázok belőlük és pihentetem rövid ideig, mert így könnyebben lehet majd nyújtani.

    Kinyújtom az egyik cipót téglalap alakúra, 3 mm vastagra, majd a tészta tetejét megkenem vékonyan olajjal. A mák tölteléket a tészta tetejére rakom és egyenletesen elosztom rajta, majd a tészta két szélét behatom és feltekerem.

    A dió töltelékkel ugyanígy járok el, csak itt a dió töltelék tetejére mazsolát szórok.

    Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a bejgliket és megkenem felvert tojással, majd 25 percig meleg helyen újra kelesztem.

    A kelesztés után újra megkenem a felvert tojással és megszurkálom a tetejét, hogy ne repedjen ki.

    180 fokra előmelegített sütőbe tolom és 25 perc szép pirosra sütöm.

    Rácson langyosra hűtöm, mert csak így lehet recés késsel szépen szeletelni.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá