Hagyományos bejgli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 60 finomdkg liszt
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 16 dkg cukor
- 1 nagy csipet só
- 20 dkg margarin
- 1 evőkanál olaj
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
A mák töltelékhez:
- 25 dkg mák
- 12 dkg cukor
- 1 citrom és a narancs reszelt héja
- 1 gerezd (negyed) reszelt alma
A dió töltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 12 dkg kristálycukor
- 1 marék mazsola
A tészta kenéséhez:
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A töltelék elkészítése: a mákot a cukorral ledarálom, hozzáadom a citrom, a narancs reszelt héját és a lereszelt almát és összekeverem.
A darált dióhoz hozzáadom a kristálycukrot és összekeverem.
A tésztához a tejet a cukorral langyosra melegítem, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. A margarint és az olajat is langyosra melegítem.
A dagasztógépbe beleöntöm az átszitált liszt háromnegyedét, az élesztős tejet, a tojásokat a sót és margarint, majd lassú fordulaton kezdem a géppel a dagasztást, majd közepes fordulaton addig dagasztom amíg összeáll tészta.
Megnézem, hogy milyen az állaga. Ha túl lágy, akkor adok hozzá még lisztet és összedagasztom.
Kiveszem a dagasztatógépből, átgyúrom és ellenőrzőm a tészta állagát. Egy tálba teszem, meglisztezem a tetejét és 30 percig kelesztem.
Kiborítom a megkelt tésztát a gyúródeszkára és két egyforma darabra csipem. Átgyúrom, kis cipókat formázok belőlük és pihentetem rövid ideig, mert így könnyebben lehet majd nyújtani.
Kinyújtom az egyik cipót téglalap alakúra, 3 mm vastagra, majd a tészta tetejét megkenem vékonyan olajjal. A mák tölteléket a tészta tetejére rakom és egyenletesen elosztom rajta, majd a tészta két szélét behatom és feltekerem.
A dió töltelékkel ugyanígy járok el, csak itt a dió töltelék tetejére mazsolát szórok.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a bejgliket és megkenem felvert tojással, majd 25 percig meleg helyen újra kelesztem.
A kelesztés után újra megkenem a felvert tojással és megszurkálom a tetejét, hogy ne repedjen ki.
180 fokra előmelegített sütőbe tolom és 25 perc szép pirosra sütöm.
Rácson langyosra hűtöm, mert csak így lehet recés késsel szépen szeletelni.