Hagyományos bejgli

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
85 perc
Mennyiség:
22 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Hagyományos bejgli

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 60 finomdkg liszt
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 16 dkg cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 20 dkg margarin
  • 1 evőkanál olaj
  • 3 tojássárgája

A mák töltelékhez:

  • 25 dkg mák
  • 12 dkg cukor
  • 1 citrom és a narancs reszelt héja
  • 1 gerezd (negyed) reszelt alma

A dió töltelékhez:

  • 25 dkg darált dió
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 marék mazsola

A tészta kenéséhez:

  • 1 egész tojás

Elkészítése:

A töltelék elkészítése: a mákot a cukorral ledarálom, hozzáadom a citrom, a narancs reszelt héját és a lereszelt almát és összekeverem.

A darált dióhoz hozzáadom a kristálycukrot és összekeverem.

A tésztához a tejet a cukorral langyosra melegítem, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. A margarint és az olajat is langyosra melegítem.

A dagasztógépbe beleöntöm az átszitált liszt háromnegyedét, az élesztős tejet, a tojásokat a sót és margarint, majd lassú fordulaton kezdem a géppel a dagasztást, majd közepes fordulaton addig dagasztom amíg összeáll tészta.

Megnézem, hogy milyen az állaga. Ha túl lágy, akkor adok hozzá még lisztet és összedagasztom.

Kiveszem a dagasztatógépből, átgyúrom és ellenőrzőm a tészta állagát. Egy tálba teszem, meglisztezem a tetejét és 30 percig kelesztem.

Kiborítom a megkelt tésztát a gyúródeszkára és két egyforma darabra csipem. Átgyúrom, kis cipókat formázok belőlük és pihentetem rövid ideig, mert így könnyebben lehet majd nyújtani.

Kinyújtom az egyik cipót téglalap alakúra, 3 mm vastagra, majd a tészta tetejét megkenem vékonyan olajjal. A mák tölteléket a tészta tetejére rakom és egyenletesen elosztom rajta, majd a tészta két szélét behatom és feltekerem.

A dió töltelékkel ugyanígy járok el, csak itt a dió töltelék tetejére mazsolát szórok.

Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a bejgliket és megkenem felvert tojással, majd 25 percig meleg helyen újra kelesztem.

A kelesztés után újra megkenem a felvert tojással és megszurkálom a tetejét, hogy ne repedjen ki.

180 fokra előmelegített sütőbe tolom és 25 perc szép pirosra sütöm.

Rácson langyosra hűtöm, mert csak így lehet recés késsel szépen szeletelni.