Porhanyós kifli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin
- 1 nagy ek zsír
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
- 1 enyhén felvert
- porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk (az élesztőt nem kell felfuttatni, csak belemorzsolni a tésztába).
A tésztát 15-20 percig pihentetjük, majd jó vékonyra kisodorjuk. Ezután négyszögeket vágunk belőle, megtöltjük a töltelékkel és kifliket formálunk.
A kifliket tepsibe rakjuk, a megkenjük felvert tojással vagy jó édes, cukrozott kávéval, majd szép pirosra sütjük 180 fokon.
Tetejükre még melegen vaníliás porcukrot szórunk.
Tipp:
TIPP: A töltelék lehet mák, dió, túró, kemény lekvár. Készíthetünk tölteléket úgy is, hogy 10 dkg margarint 10 dkg kristálycukorral és 3 ek kakaóval elkeverünk. A masszát a tésztára kenjük és a tésztát felcsavarjuk, mint a kalácsot. Nyersen szeletelve tepsire rakjuk, így süthetünk belőle kakaós csigát is.
Ha sós kifliket szeretnénk, akkor a következő tölteléket készítsük el: 20 dkg bármilyen, főtt, füstölt darált húst, 1 apróra vágott főtt tojást, zsíron fonnyasztott hagymát, 1 gerezd fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot összekeverünk. A megtöltött kifliket felvert tojással megkenjük, reszelt füstölt sajttal megszórjuk és pirosra sütjük.