Porhanyós kifli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Porhanyós kifli

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 nagy ek zsír
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tetejére:

  • 1 enyhén felvert
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk (az élesztőt nem kell felfuttatni, csak belemorzsolni a tésztába).

A tésztát 15-20 percig pihentetjük, majd jó vékonyra kisodorjuk. Ezután négyszögeket vágunk belőle, megtöltjük a töltelékkel és kifliket formálunk.

A kifliket tepsibe rakjuk, a megkenjük felvert tojással vagy jó édes, cukrozott kávéval, majd szép pirosra sütjük 180 fokon.

Tetejükre még melegen vaníliás porcukrot szórunk.

Tipp:

TIPP: A töltelék lehet mák, dió, túró, kemény lekvár. Készíthetünk tölteléket úgy is, hogy 10 dkg margarint 10 dkg kristálycukorral és 3 ek kakaóval elkeverünk. A masszát a tésztára kenjük és a tésztát felcsavarjuk, mint a kalácsot. Nyersen szeletelve tepsire rakjuk, így süthetünk belőle kakaós csigát is.

Ha sós kifliket szeretnénk, akkor a következő tölteléket készítsük el: 20 dkg bármilyen, főtt, füstölt darált húst, 1 apróra vágott főtt tojást, zsíron fonnyasztott hagymát, 1 gerezd fokhagymát, ízlés szerint sót és borsot összekeverünk. A megtöltött kifliket felvert tojással megkenjük, reszelt füstölt sajttal megszórjuk és pirosra sütjük.