Aranygaluska recept
Hozzávalók:
- 250 g finomliszt
- 30 g porcukor + 1 tk az élesztőhöz
- 25 g vaj
- 1 tasak instant élesztő
- csipet só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 120 ml tej
Szóráshoz:
- 150 g darált dió
- 100 g porcukor
- 200 g olvasztott vaj
Elkészítése:
A tejet felmelegítem (ne legyen forró!), elkeverem benne az 1 tk porcukrot és az élesztőt, amit konyharuha alatt felfuttatok.
A vajat egy picit megolvasztom és a tojással habosra keverem (a vaj se legyen forró, mert kicsapódik a tojás!).
A lisztet, a porcukrot és a csipet sót egy nagyobb tálba szórom, elkeverem, hogy a só majd ne érintkezzen közvetlen az élesztővel. A tojásos-vajas keveréket, valamint a felfutott élesztőt a száraz hozzávalókhoz adom, majd jó alaposan megdagasztom a tésztát.
A tál oldalához és a tészta alá, valamint a tetejére kevés lisztet szórok és konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztem.
Közben egy tortaforma aljára sütőpapírt teszek.
Körülbelül egy óra alatt a tészta szépen megkel. Lisztezett felületen inkább kézzel, mint nyújtófával, nagyjából 2 cm magasra nyújtom és pogácsaszaggatóval “galuskákat” szaggatok belőle, maradék nélkül.
A darált diót a porcukorral elkeverem.
A tortaformába belehelyezem a galuskák felét, az olvasztott vaj felével meglocsolom. Kis hézagokat hagyok közöttük, hogy a vaj mindenhová be tudjon folyni, így már kész állapotban is különálló darabok maradnak. A cukrozott dió felével megszórom. Így járok el a következő réteggel is.
Ha úgy látjuk, hogy túl sok lenne a vaj, nem muszáj mindet rálocsolni, de érje a galuskákat mindenhol!
További 30 percig kelesztem. A megkelt aranygaluskát 170 fokra előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt készre sütöm.
Kihűlés után tálalhatjuk sodóval vagy önmagában, akár szeletelve is!