Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Aranygaluska recept

Aranygaluska
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 250 g finomliszt
    • 30 g porcukor + 1 tk az élesztőhöz
    • 25 g vaj
    • 1 tasak instant élesztő
    • csipet só
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 120 ml tej

    Szóráshoz:

    • 150 g darált dió
    • 100 g porcukor
    • 200 g olvasztott vaj

    Elkészítése:

    A tejet felmelegítem (ne legyen forró!), elkeverem benne az 1 tk porcukrot és az élesztőt, amit konyharuha alatt felfuttatok.

    A vajat egy picit megolvasztom és a tojással habosra keverem (a vaj se legyen forró, mert kicsapódik a tojás!).

    A lisztet, a porcukrot és a csipet sót egy nagyobb tálba szórom, elkeverem, hogy a só majd ne érintkezzen közvetlen az élesztővel. A tojásos-vajas keveréket, valamint a felfutott élesztőt a száraz hozzávalókhoz adom, majd jó alaposan megdagasztom a tésztát.

    A tál oldalához és a tészta alá, valamint a tetejére kevés lisztet szórok és konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztem.

    Közben egy tortaforma aljára sütőpapírt teszek.

    Körülbelül egy óra alatt a tészta szépen megkel. Lisztezett felületen inkább kézzel, mint nyújtófával, nagyjából 2 cm magasra nyújtom és pogácsaszaggatóval “galuskákat” szaggatok belőle, maradék nélkül.

    A darált diót a porcukorral elkeverem.

    A tortaformába belehelyezem a galuskák felét, az olvasztott vaj felével meglocsolom. Kis hézagokat hagyok közöttük, hogy a vaj mindenhová be tudjon folyni, így már kész állapotban is különálló darabok maradnak. A cukrozott dió felével megszórom. Így járok el a következő réteggel is.

    Ha úgy látjuk, hogy túl sok lenne a vaj, nem muszáj mindet rálocsolni, de érje a galuskákat mindenhol!

    További 30 percig kelesztem. A megkelt aranygaluskát 170 fokra előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt készre sütöm.

    Kihűlés után tálalhatjuk sodóval vagy önmagában, akár szeletelve is!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá