Aranygaluska

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 250 g finomliszt
  • 30 g porcukor + 1 tk az élesztőhöz
  • 25 g vaj
  • 1 tasak instant élesztő
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 120 ml tej

Szóráshoz:

  • 150 g darált dió
  • 100 g porcukor
  • 200 g olvasztott vaj

Elkészítése:

A tejet felmelegítem (ne legyen forró!), elkeverem benne az 1 tk porcukrot és az élesztőt, amit konyharuha alatt felfuttatok.

A vajat egy picit megolvasztom és a tojással habosra keverem (a vaj se legyen forró, mert kicsapódik a tojás!).

A lisztet, a porcukrot és a csipet sót egy nagyobb tálba szórom, elkeverem, hogy a só majd ne érintkezzen közvetlen az élesztővel. A tojásos-vajas keveréket, valamint a felfutott élesztőt a száraz hozzávalókhoz adom, majd jó alaposan megdagasztom a tésztát.

A tál oldalához és a tészta alá, valamint a tetejére kevés lisztet szórok és konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztem.

Közben egy tortaforma aljára sütőpapírt teszek.

Körülbelül egy óra alatt a tészta szépen megkel. Lisztezett felületen inkább kézzel, mint nyújtófával, nagyjából 2 cm magasra nyújtom és pogácsaszaggatóval “galuskákat” szaggatok belőle, maradék nélkül.

A darált diót a porcukorral elkeverem.

A tortaformába belehelyezem a galuskák felét, az olvasztott vaj felével meglocsolom. Kis hézagokat hagyok közöttük, hogy a vaj mindenhová be tudjon folyni, így már kész állapotban is különálló darabok maradnak. A cukrozott dió felével megszórom. Így járok el a következő réteggel is.

Ha úgy látjuk, hogy túl sok lenne a vaj, nem muszáj mindet rálocsolni, de érje a galuskákat mindenhol!

További 30 percig kelesztem. A megkelt aranygaluskát 170 fokra előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt készre sütöm.

Kihűlés után tálalhatjuk sodóval vagy önmagában, akár szeletelve is!