Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Almás pite mentával recept

Almás pite mentával
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető


  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 90 dkg finomliszt
    • 1,5 cs sütőpor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • pici só
    • 35 dkg margarin
    • 3+1 tojás
    • 15 dkg kristálycukor

    Töltelék:

    • 2,2 kg alma
    • 10 dkg kristálycukor
    • csipet őrölt fahéj
    • csipet őrölt szegfűszeg
    • 1 marék mazsola
    • 1 citrom reszelt héja
    • 4-5 nagyobb szál friss mentaág
    • 3-4 ek búzadara

    Elkészítése:

    A tészta hozzávalóiból (3 tojással, a negyedik a kenéshez kell) szép sima, puha tésztagombócot gyúrunk és folpackba csomagolva 30-40 percig a hűtőben dermesztjük.

    Azalatt az almákat meghámozzuk, lereszeljük, összekeverjük a cukorral és 10-15 perc elteltével kissé kinyomkodjuk a levétől.

    A menta ágakról leszedjük a leveleket, aprítóba tesszük, hozzáadunk pár evőkanálnyit az almahúsból és a lévéből, majd pár másodperc alatt pépesre aprítjuk, végül hozzáöntjük a kinyomkodott almához. Rászórjuk a fűszereket és a reszelt citromhéját, 1 ek búzadarát és a mazsolát, majd jól összekeverjük.

    A tésztát kettévágjuk és lisztezett felületen fél centi vastagra kisodorjuk és az egyiket sütőpapírral bélelt (vagy zsiradékkal kikent és lisztezett) nagy tepsibe fektetjük. A széleit kissé felfelé peremítve elegyengetjük és a kilógó széleket formára vágjuk.

    1-2 ek búzadarával megszórjuk (attól függ, mennyire lédús az alma) és rákanalazzuk a tölteléket, szépen elsimítjuk, majd a tetejére is szórunk kevés darát.

    Ráhelyezzük a másik kisodort tésztalapot, méretre vágjuk és megkenjük a tetejét a felvert tojással. Villa hegyével a széleit lenyomkodjuk, ízlés szerint mintázzuk a tetejét és több helyen megszurkáljuk.

    200 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt (félúton már légkeveréssel) megsütjük.

    Miután kihűlt, felszeleteljük és ízlés szerint porcukorral is szórhatjuk.

    Jó étvágyat kívánok!

    Tipp:

    A leeső széleket is felhasználtam! Összegyúrtam, oválisra kinyújtottam, a közepét hosszanti irányban lekvárral kentem, raktam rá almaszeleteket (és frissen szedett fügét, de ha nincs az sem gond) szórtam rá cukrozott fahéjas kakaót és egy pici búzadarát.
    A széleit srégen bevágtam, ráhajtogattam a töltelékre, megkentem tojással és szintén 200 fokon 20-22 perc alatt szép pirosra sütöttem. Tehát kígyórétest sütöttem belőle.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek