Hozzávalók:
Tészta:
Töltelék:
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból (3 tojással, a negyedik a kenéshez kell) szép sima, puha tésztagombócot gyúrunk és folpackba csomagolva 30-40 percig a hűtőben dermesztjük.
Azalatt az almákat meghámozzuk, lereszeljük, összekeverjük a cukorral és 10-15 perc elteltével kissé kinyomkodjuk a levétől.
A menta ágakról leszedjük a leveleket, aprítóba tesszük, hozzáadunk pár evőkanálnyit az almahúsból és a lévéből, majd pár másodperc alatt pépesre aprítjuk, végül hozzáöntjük a kinyomkodott almához. Rászórjuk a fűszereket és a reszelt citromhéját, 1 ek búzadarát és a mazsolát, majd jól összekeverjük.
A tésztát kettévágjuk és lisztezett felületen fél centi vastagra kisodorjuk és az egyiket sütőpapírral bélelt (vagy zsiradékkal kikent és lisztezett) nagy tepsibe fektetjük. A széleit kissé felfelé peremítve elegyengetjük és a kilógó széleket formára vágjuk.
1-2 ek búzadarával megszórjuk (attól függ, mennyire lédús az alma) és rákanalazzuk a tölteléket, szépen elsimítjuk, majd a tetejére is szórunk kevés darát.
Ráhelyezzük a másik kisodort tésztalapot, méretre vágjuk és megkenjük a tetejét a felvert tojással. Villa hegyével a széleit lenyomkodjuk, ízlés szerint mintázzuk a tetejét és több helyen megszurkáljuk.
200 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt (félúton már légkeveréssel) megsütjük.
Miután kihűlt, felszeleteljük és ízlés szerint porcukorral is szórhatjuk.
Jó étvágyat kívánok!
A leeső széleket is felhasználtam! Összegyúrtam, oválisra kinyújtottam, a közepét hosszanti irányban lekvárral kentem, raktam rá almaszeleteket (és frissen szedett fügét, de ha nincs az sem gond) szórtam rá cukrozott fahéjas kakaót és egy pici búzadarát.
A széleit srégen bevágtam, ráhajtogattam a töltelékre, megkentem tojással és szintén 200 fokon 20-22 perc alatt szép pirosra sütöttem. Tehát kígyórétest sütöttem belőle.