Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Almás pite recept

Almás pite
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók egy 30*36 cm-es tepsihez:
    Tészta:

    • 70 dkg süteményliszt vagy finomliszt
    • 25 dkg margarin
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 15 dkg kristálycukor
    • 1 cs sütőpor
    • pici só
    • 1 kis doboz tejföl (150 g)
    • 1 dl tej (vagy amennyit felvesz)
    • 1 cs vaníliás cukor

    Töltelék:

    • 2 kg alma
    • 15 dkg kristálycukor
    • 50 g mazsola
    • 1/2 cs almáspite fűszerkeverék vagy 2 tk őrölt fahéj
    • 1/2 citrom héja és a leve
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 2+1 ek búzadara
    • tetejére 1 felvert  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Elkészítése:

    A tésztához a lisztben elkeverjük a száraz anyagokat, majd a margarinnal, a tejföllel és tojásokkal összegyúrjuk. Ha nagyon száraz a tészta, kis adagokban tejjel lágyítjuk.

    Szép homogén, puha tésztagombócot készítünk, folpackba csomagoljuk és fél órára betesszük a hűtőbe, hogy a margarin visszadermedjen.

    Ezalatt az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk és durvára reszeljük. Hozzáadjuk a cukrokat és a mazsolát, jól elkeverjük és 10 percre félretesszük.

    Miután levet engedett kinyomkodjuk, a gyümölcshúst a mazsolával együtt (a levét le szoktam hűteni és pillanatok alatt elfogy, mert szeretjük) és hozzáadjuk a fűszereket, a citromot, a vaníliás cukrot és 2 ek búzadarát.

    Miután a tészta is megdermedt, levágjuk a 2/3-át és lisztezett felületen tpsi méretűre és téglalap alakúra kinyújtjuk.

    A tepsit kibéleljük szilikonos sütőpapírral és belehelyezzük a tésztát úgy, hogy a szélén egy kicsi peremet felhajtunk az oldalára.

    Rátesszük az almatölteléket, egyenletesen elsimítjuk, majd rászórunk az 1 ek búzadarát.

    Ennél a fázisnál előmelegítjük a sütőt 190 fokra.

    A tészta 1/3-át is kisodorjuk, befedjük vele a tölteléket és ha kissé kerekre sikeredett, mert a leeső széleit le kell vágni, hogy illeszkedjen, akkor azt összegyúrjuk, kisodorjuk és mintázhatjuk a tetejét.

    A pitét megkenjük felvert tojással, megszurkáljuk egy villával, hogy sülésnél a keletkező gőz ki tudjon belőle áramlani és előmelegített sütőbe téve 190 fokon (légkeveréssel) kb 40 perc alatt szép aranybarnára megsütjük.

    Nagyon puha, nagyon omlós tésztájú sütemény lesz belőle!

    Jó étvágyat kívánok!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá