Erdélyi marhatokány puliszkával recept

Hozzávalók:
- 1,2 kg csíkozott marhacomb
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- só
- bors vagy borsikafű
- kakukkfű
- 2,5 dl sűrített paradicsom
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 cső csípős zöldpaprika
A puliszkához:
- 25 dkg kukoricadara
- 1 liter víz
- 1 tk só
Elkészítése:
A füstölt szalonnát apróra vágjuk, majd egy serpenyőben enyhén megpirítjuk, utána leszűrjük.
A sült szalonnát félretesszük. Zsírjában aranysárgára pirítjuk az apróra darabolt hagymát, majd rádobjuk a csíkozott marhahúst, az apróra vágott fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, amíg zsírjára nem pirul.
Kevés vízzel felöntjük, majd fedő alatt majdnem készre pároljuk, időnként meg-megkeverjük, ha szükséges a vizet pótoljuk, majd kakukkfűvel megszórjuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és a fehérbort is, készre pároljuk, fedő nélkül, h a felesleges leve elpárologjon.
A puliszkához 1 liter forró vízbe tegyünk 1 teáskanálnyi sót, majd folyamatos kavarás mellett öntsük bele a negyed kiló kukoricadarát.
Lassú tűzön addig keverjük, míg be nem sűrűsödik.
A tokányt ízlés szerint a puliszkával, és savanyúsággal tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.06.27 péntek
Pénteken jól esik valami könnyedebb, de mégis tartalmas fogás – pont ilyene
Tovább olvasom »