Erdélyi marhatokány puliszkával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1,2 kg csíkozott marhacomb
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • bors vagy borsikafű
  • kakukkfű
  • 2,5 dl sűrített paradicsom
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 cső csípős zöldpaprika

A puliszkához:

  • 25 dkg kukoricadara
  • 1 liter víz
  • 1 tk só

Elkészítése:

A füstölt szalonnát apróra vágjuk, majd egy serpenyőben enyhén megpirítjuk, utána leszűrjük.

A sült szalonnát félretesszük. Zsírjában aranysárgára pirítjuk az apróra darabolt hagymát, majd rádobjuk a csíkozott marhahúst, az apróra vágott fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, amíg zsírjára nem pirul.

Kevés vízzel felöntjük, majd fedő alatt majdnem készre pároljuk, időnként meg-megkeverjük, ha szükséges a vizet pótoljuk, majd kakukkfűvel megszórjuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és a fehérbort is, készre pároljuk, fedő nélkül, h a felesleges leve elpárologjon.

A puliszkához 1 liter forró vízbe tegyünk 1 teáskanálnyi sót, majd folyamatos kavarás mellett öntsük bele a negyed kiló kukoricadarát.

Lassú tűzön addig keverjük, míg be nem sűrűsödik.

A tokányt ízlés szerint a puliszkával, és savanyúsággal tálaljuk.