Tejfölös-mustáros brokkolikrémleves recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 közepes brokkoli
- 1 kisebb póréhagyma
- 4-5 ág kakukkfű (levelek lecsipkedve)
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 2 tk ételízesítő
- só (ízlés szerint)
- őrölt színes bors (ízlés szerint)
- 1 ek dijoni mustár
- 2 dl tejföl
- 5 dkg vaj
- 1 ek olívaolaj
Elkészítése:
A brokkolit szedjük rózsáira és a vastagabb szárrészt vékonyan pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb darabokra. Ezután folyó víz alatt mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le.
A póréhagymát vékonyra karikázzuk fel.
A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a felkarikázott póréhagymát, szórjuk meg egy csipet sóval és pár perc alatt pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett brokkolit, szórjuk meg a fűszerekkel, keverjük, forgassuk össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve, főzzük puhára (közben kóstoljuk és ha szükséges ízesítsünk utána).
Amikor a brokkoli puhára főtt, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük.
A tejfölt keverjük simára a mustárral és egy merőkanál leturmixolt levessel.
Ezután tegyük vissza a levest a tűzre, melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tejfölös-mustáros keveréket. Kevergetve főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről és tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, csepegtessük meg olívaolajjal, majd ízlés szerint pirított kiflikarikákkal, esetleg levesgyönggyel kínáljuk.