Tejfölös-mustáros brokkolikrémleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 közepes brokkoli
  • 1 kisebb póréhagyma
  • 4-5 ág kakukkfű (levelek lecsipkedve)
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 2 tk ételízesítő
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 1 ek dijoni mustár
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek olívaolaj

Elkészítése:

A brokkolit szedjük rózsáira és a vastagabb szárrészt vékonyan pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb darabokra. Ezután folyó víz alatt mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le.

A póréhagymát vékonyra karikázzuk fel.

A vajat és az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a felkarikázott póréhagymát, szórjuk meg egy csipet sóval és pár perc alatt pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett brokkolit, szórjuk meg a fűszerekkel, keverjük, forgassuk össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve, főzzük puhára (közben kóstoljuk és ha szükséges ízesítsünk utána).

Amikor a brokkoli puhára főtt, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük.

A tejfölt keverjük simára a mustárral és egy merőkanál leturmixolt levessel.

Ezután tegyük vissza a levest a tűzre, melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tejfölös-mustáros keveréket. Kevergetve főzzük még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, csepegtessük meg olívaolajjal, majd ízlés szerint pirított kiflikarikákkal, esetleg levesgyönggyel kínáljuk.