Tárkonyos pulykaragu leves recept
Hozzávalók:
- 1-1 szál sárgarépa, petrezselyemgyökér, pasztinák
- fél-fél fej karalábé, zellergumó
- 25 dkg zöldborsó (fagyasztott)
- 1 fej vöröshagyma
- 40-50 dkg pulykacomb filé
- kókuszzsír vagy olaj
- 2 l víz
- bors
- só
- tárkony
- borsikafű
- lestyán
- szerecsendió
- kurkuma vagy sáfrány
- rozmaring
- só
- a habaráshoz 3 dl tejföl vagy rizstejszín
Csipetkéhez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só
- annyi (rizs)liszt amennyit felvesz
Elkészítése:
Pucoljuk és mossuk meg jól a gyökérzöldségeket, majd vágjuk karikára azokat.
A megtisztított hagymát aprítsuk fel. A pulykacombot filézzük, inazzuk és hártyázzuk le, majd vágjuk kockára.
Egy nagy serpenyőben forrósítsunk meg kevés kókuszzsírt vagyolajat, majd pirítsuk meg benne a felkockázott hagymát, tegyük rá a kockára vágott húst, sózzuk, borsozzuk és pároljuk fedő alatt félpuhára.
Egy fazékban kevés kókuszzsíron vagy olajon a zöldségeket pároljuk meg, engedjük fel vízzel. Kezdjük alacsony lángon főzni és fűszerezzük be az alábbiakkal: ízlés szerinti sóval, borssal, egy bő teáskanál tárkonnyal, fél teáskanál kakukkfűvel, fél teáskanál turbolyával, fél teáskanál borsikafűvel, negyed teáskanál szárított lestyánnal, 1 mokkáskanálnyi kurkumával, egy kevés frissen reszelt szerecsendióval és egy csipet rozmaringgal.
Főzzük a levest lassú lángon, fedő alatt, míg felforr, majd még úgy 10-15 percen át.
Csipetke: a tojáshoz hozzáadjuk a sót, majd lazán felverjük és annyo lisztet adunk hozzá, amivel nem ragacsos, nem túl kemény tésztát tudunk gyúrni. A tésztát kézzel apró darabokra szaggatjuk, kicsit gömbölyítjük, majd a levesbe tesszük.
Készítsünk tejfölös habarást. Egy tálban keverjük ki a tejfölt alaposan, hogy ne maradjon csomós, majd keverjünk hozzá egy merőkanálnyi forró levest.
Keverjük hozzá a tejfölös habarást a leveshez, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, ha még szükséges, majd forraljunk rajta egyet.
Ízlés szerint egy kevés citromlevet is tehetünk hozzá. Forrón tálaljuk!
Tipp:
Sertésből illetve csirkéből is készülhet!