Tárkonyos pulykaragu leves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1-1 szál sárgarépa, petrezselyemgyökér, pasztinák
  • fél-fél fej karalábé, zellergumó
  • 25 dkg zöldborsó (fagyasztott)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 40-50 dkg pulykacomb filé
  • kókuszzsír vagy olaj
  • 2 l víz
  • bors
  • tárkony
  • borsikafű
  • lestyán
  • szerecsendió
  • kurkuma vagy sáfrány
  • rozmaring
  • a habaráshoz 3 dl tejföl vagy rizstejszín

Csipetkéhez:

  • 1 tojás
  • annyi (rizs)liszt amennyit felvesz

Elkészítése:

Pucoljuk és mossuk meg jól a gyökérzöldségeket, majd vágjuk karikára azokat.

A megtisztított hagymát aprítsuk fel. A pulykacombot filézzük, inazzuk és hártyázzuk le, majd vágjuk kockára.

Egy nagy serpenyőben forrósítsunk meg kevés kókuszzsírt vagyolajat, majd pirítsuk meg benne a felkockázott hagymát, tegyük rá a kockára vágott húst, sózzuk, borsozzuk és pároljuk fedő alatt félpuhára.

Egy fazékban kevés kókuszzsíron vagy olajon a zöldségeket pároljuk meg, engedjük fel vízzel. Kezdjük alacsony lángon főzni és fűszerezzük be az alábbiakkal: ízlés szerinti sóval, borssal, egy bő teáskanál tárkonnyal, fél teáskanál kakukkfűvel, fél teáskanál turbolyával, fél teáskanál borsikafűvel, negyed teáskanál szárított lestyánnal, 1 mokkáskanálnyi kurkumával, egy kevés frissen reszelt szerecsendióval és egy csipet rozmaringgal.

Főzzük a levest lassú lángon, fedő alatt, míg felforr, majd még úgy 10-15 percen át.

Csipetke: a tojáshoz hozzáadjuk a sót, majd lazán felverjük és annyo lisztet adunk hozzá, amivel nem ragacsos, nem túl kemény tésztát tudunk gyúrni. A tésztát kézzel apró darabokra szaggatjuk, kicsit gömbölyítjük, majd a levesbe tesszük.

Készítsünk tejfölös habarást. Egy tálban keverjük ki a tejfölt alaposan, hogy ne maradjon csomós, majd keverjünk hozzá egy merőkanálnyi forró levest.

Keverjük hozzá a tejfölös habarást a leveshez, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, ha még szükséges, majd forraljunk rajta egyet.

Ízlés szerint egy kevés citromlevet is tehetünk hozzá. Forrón tálaljuk!

Tipp:

Sertésből illetve csirkéből is készülhet!