Sertés húsleves recept
Hozzávalók:
- 1 kg húsos sertéscsont
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db burgonya
- 2-3 szál petrezselyemzöldje
- 1 kisebb karalábé
- 1 kisebb zeller gumó
- víz (kb 2 liter)
- só
- 5 szem egész fekete bors
- csipet egész kömény
- 1 húsleves kocka
Elkészítése:
A húsos csontot megmossuk, majd egy mélyebb, leveses edénybe helyezzük. Felöntjük 2 liter vízzel, majd felforraljuk. Mikor felforrt, leszedjük a tetejéről a habot.
A zöldségeket meghámozzuk és a leveshez adjuk. A répát, petrezselymet hosszában négybe vágva, a hagymát, a burgonyát egészben, a karalábét és a zeller gumót félbe vágva. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldjét is.
Sóval, a szemes fekete borssal, köménnyel és a húsleves kockával ízesítjük. A levest takarék lángon főzzük kb 2 órán keresztül, ameddig a hús megpuhul, az könnyen elválik a csonttól. A zöldségek hamarabb megfőnek, azokat hamarabb ki kell szedni a levesből.
Mikor készre főtt a leves, kiszedjük külön tálba a húst és egy külön tálba pedig sűrű szűrűn átöntött levest.
Azért kell a levest leszűrni, mert így az apró zöldségek, hús darabok nem kerülnek a levesbe, az szép tiszta lesz.
A levest főtt tésztával tálaljuk és a levesben főtt hússal, zöldségekkel tálaljuk.